Αντιβιοτικές ουσίες απομονώθηκαν από ψάρια
Νέα Υόρκη: Επιστήμονες κατόρθωσαν να απομονώσουν αντιβιοτικές ουσίες από ψάρια και ευελπιστούν ότι, αν παρόμοιες ουσίες υπάρχουν και στους ανθρώπους, θα βοηθήσουν σημαντικά στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των λοιμώξεων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Νέα Υόρκη: Επιστήμονες κατόρθωσαν να απομονώσουν αντιβιοτικές ουσίες από ψάρια και ευελπιστούν ότι, αν παρόμοιες ουσίες υπάρχουν και στους ανθρώπους, θα βοηθήσουν σημαντικά στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των λοιμώξεων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Ερευνητές από το North Carolina State University στο Ραλέιχ κατάφεραν να απομονώσουν πρωτεΐνες με αντιμικροβιακή δράση από τα μαστοκύτταρα ψαριών. Τα μαστοκύτταρα αποτελούν τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος στα ψάρια αλλά και στα θηλαστικά.
Τα μαστοκύτταρα σχετίζονται με αντιδράσεις του οργανισμού, όπως η αλλεργία και το άσθμα. Ο ρόλος τους δεν είναι η άμεση καταπολέμηση βακτηρίων, αλλά βοηθούν τα “πρώτης γραμμής” κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταστρέψουν λοιμογόνους παράγοντες.
Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα διαφορετικό ρόλο των μαστοκυττάρων, καθώς για πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι αποτελούν πηγή παραγωγής αντιμικροβιακών πεπτιδίων.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Έντουαρντ Νόγκα, δήλωσε στο Reuters: “Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε ότι τα μαστοκύτταρα παρήγαν χημικές ουσίες με αντιβακτηριδιακή δράση. Έχουμε απομονώσει αντιβιοτικά από τα ψάρια και, παρ΄ όλο που δεν έχουμε βρει κάτι ανάλογο σε θηλαστικά, είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν και εκεί”.
“Εάν τα μαστοκύτταρα του ανθρώπου περιέχουν τέτοιες αντιβιοτικές ουσίες, ενδεχομένως να έχουμε τη δυνατότητα να καταπολεμήσουμε λοιμώξεις προκαλώντας αύξηση της συγκέντρωσης των ουσιών αυτών” τόνισε ο Δρ Νόγκα και συμπλήρωσε: “Εάν καταφέρουμε και απομονώσουμε τα αντιβιοτικά, θα μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως βάση για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων”.
health.in.gr
- ΗΠΑ: Οι τιμές της βενζίνης στην αντλία ξεπέρασαν ξανά τα τέσσερα δολάρια λόγω των νέων εχθροπραξιών με Ιράν
- LIVE: Η κλήρωση του Ολυμπιακού για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
- Νάξος: Δωρεάν κυκλική συγκοινωνία από τα περιφερειακά πάρκινγκ της Χώρας προς το Λιμάνι
- «Όχι» της εισαγγελέως σε διακοπή ή αναβολή της δίκης για τα Τέμπη
- Τραγωδία στην Κόνιτσα: 80χρονος φρόντιζε τον κήπο, έχασε την ισορροπία του και καρφώθηκε σε κάγκελα περίφραξης
- Η μπουνιά του Μολίνα στον Ρόδι που δεν είδε κανείς μετά το τέλος του τελικού (vid)
- Δημήτρης Χατζής: Στο βάθος της ελληνικής πραγματικότητας
- Πειραματικό φάρμακο νέας προσέγγισης δείχνει να επιβραδύνει την Αλτσχάιμερ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442