Στο 2,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Οκτώβριο, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, ανοίγοντας το δρόμο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μία ακόμη μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ύφεσης.
27
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Οκτώβριο, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, ανοίγοντας το δρόμο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μία ακόμη μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ύφεσης.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Eurostat,ο πληθωρισμός στους «12»υποχώρησε στο 2,4%, έναντι 2,5% το Σεπτέμβριο, λόγω κυρίως της ραγδαίας διολίσθησης τωντιμών του πετρελαίου.
Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ίσως και την ερχόμενηΠέμπτη, κάτι που ζητούν επειγόντως οι Ευρωπαίοι πολιτικοίηγέτεςκαι επιχειρηματίες,για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.
«Τα επιτόκια είναι το μόνο όπλο που διαθέτει η ΕΚΤ, ώστε να ενισχύσει την εξασθενημένη οικονομία» δήλωσε στο Bloomberg το στέλεχος της Herlitz, Κριστιάν Σέντλαντζεκ. «Ασφαλώς και είμαστε υπέρ της μείωσης, καθώς θα πληρώνουμε χαμηλότερους τόκους στις δανειακές μας υποχρεώσεις» πρόσθεσε.
Προσερχόμενος στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας και της ΕΚΤ, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για Νομισματικές Υποθέσεις, Πέδρο Σόλμπες, δήλωσε ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δίνει περισσότερα περιθώρια στην ΕΚΤ για να μειώσει τα επιτόκια.
«Ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί και αυτό είναι καλό νέο» είπε. «Εάν ο πληθωρισμός υποχωρεί, τότεδιευρύνεται το περιθώριο των κινήσεων» για την ΕΚΤ, πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη, έχει μειώσει τρεις φορές το κόστος δανεισμού από τις αρχές του έτους, ενώ η Fedεννέα φορές και η Τράπεζα της Αγγλίας έξι. Έως τα τέλη του 2001 οι επενδυτές εκτιμούν ότι θα προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων κατά 0,50%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ολυμπιακός: Τελευταίο φιλικό πριν τη Ναϊμέγκεν
- Σύρος: Αναπαράσταση και αυτοψία στο σπίτι όπου μαχαιρώθηκε η 42χρονη διασώστρια
- [ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση
- Τσιτσιπάς: «Τα αεροδρόμια θα έπρεπε να έχουν μια ουρά για όσους ξέρουν να βγάζουν το λάπτοπ τους»
- TikTok και σούπερ μάρκετ: Πώς τα social media αλλάζουν τον τρόπο που ψωνίζουμε
- Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία, με ισχυρά φαινόμενα και πτώση θερμοκρασίας – Red code σε τρεις περιοχές
- Φταίει η Τεχνητή Νοημοσύνη που μιλάμε πιο απότομα;
- Παναθηναϊκός: «Το ποσοστό μεταπώλησης που διατήρησε η Χάποελ Μπερ Σεβά στον Κάνγκουα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)









![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)











































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442