28

Ανέστειλε τη λειτουργία του το κόμμα των Φιλελευθέρων με απόφαση που ελήφθη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Οι κ. Στέφανος Μάνος και Γιώργος Ψαχαρόπουλος, οι οποίοι εκλέχτηκαν βουλευτές συνεργαζόμενοι με τη Νέα Δημοκρατία, παραμένουν ανεξάρτητοι. Τόσο ο κ. Μάνος όσο και οι Φιλελεύθεροι δεν θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του ο κ. Μάνος τονίζει ότι το κόμμα του είχε το θάρρος να παρουσιάσει μία σαφή, συγκεκριμένη και διακριτή πρόταση εξουσίας, χωρίς βερμπαλισμούς και λαϊκισμούς.


Παρουσιάσαμε, ανέφερε, μία πρόταση πολιτικής που οι ελεύθερες δημοκρατικά οργανωμένες κοινωνίες έχουν από καιρό υιοθετήσει και εφαρμόσει. Αυτή την πολιτική τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία, πρόσθεσε, τη χαρακτήρισαν ακραία και ανεδαφική, αλλά θα κληθούν να την εφαρμόσουν τα αμέσως επόμενα χρόνια, αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη ότι δεν είναι ακραία η πολιτική μας πρόταση, αλλά ο καιροσκοπισμός και ο λαϊκισμός του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος.


Ο κ. Μάνος τόνισε ότι η έντιμη και υπεύθυνη πολιτική συμπεριφορά του κόμματος δεν επιβραβεύτηκε από το εκλογικό σώμα, ούτε κινητοποίησε και συσπείρωσε σε ικανοποιητικό βαθμό μια ομάδα πολιτών και πολιτικών που θα μπορούσε να δώσει αποτελεσματικά τη μάχη σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.


Η πραγματικότητα, σημείωσε, είναι ότι η κομματική μας απήχηση είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με την απήχηση στην ελληνική κοινωνία των ιδεών που υποστηρίζουμε. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε, όπως είπε ο κ. Μάνος, και η έλλειψη οικονομικών πόρων, αφού δεν είχε το κόμμα του καμία κρατική χρηματοδότηση.


Οι αδυναμίες αυτές, συμπλήρωσε, ακυρώνουν τους πολιτικούς μας στόχους και περιθωριοποιούν την πολιτική μας αποτελεσματικότητα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι, είπε, να καταλήξουμε σε συμβιβασμούς που δεν θα ανταποκρίνονται στις αρχές και στις ιδέες μας.
Ο κ. Μάνος υποστήριξε ότι οι Φιλελεύθεροι κρίνουν πως με τα σημερινά δεδομένα οι αδυναμίες αυτές δεν μπορούν να ξεπεραστούν, αφού ταυτόχρονα η ελληνική κοινωνία δείχνει ικανοποιημένη με το παρόντα δικομματισμό.


Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων κατέληξε λέγοντας: «Η πραγματικότητα μας επιβάλλει να λάβουμε σήμερα την απόφαση να αναστείλουμε τη λειτουργία του κόμματος των Φιλελευθέρων. Με τα σημερινά δεδομένα οι Φιλελεύθεροι δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για μένα».


Οι δύο βουλευτές των Φιλελευθέρων θα συνεχίσουμε να τους εκπροσωπούμε κοινοβουλευτικά, μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής.


Κάλεσμα από Ντ.Μπακογιάννη και σχόλια της ΝΔ


Ο Στέφανος Μάνος έχει θέση στη Νέα Δημοκρατία, τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας την απόφαση των Φιλελευθέρων να αναστείλουν τη λειτουργία τους.


Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δώσουν και πάλι μαζί τη μάχη στις προσεχείς εκλογές, όπως έγινε και στις προηγούμενες. Σε ερώτηση ότι ο κ. Μάνος δηλώνει ότι δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος, η κ. Μπακογιάννη είπε: «Έχουμε καιρό μέχρι τις εκλογές».


Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ, ανέφερε ότι δεν είναι ευχάριστη η εξέλιξη και τάχθηκε υπέρ της επιστροφής του κ. Μάνου στη Νέα Δημοκρατία.


Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός της αναστολής των Φιλελευθέρων και είπε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει υποστηρίξει και θα υποστηρίξει στη Βουλή την ανάγκη να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση και στα μικρά κόμματα, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr