Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Την έκθεση για το ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα παρέδωσαν οι πραγματογνώμονες
O ειδικός εφέτης - ανακριτής Νίκος Καραδημητρίου

Την έκθεση για το ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα παρέδωσαν οι πραγματογνώμονες

Την έκθεση των πραγματογνωμόνων για τα αίτια της βύθισης του επιβατηγού πλοίου Εξπρές Σάμινα παρέλαβε την Τρίτη ο ειδικός εφέτης - ανακριτής Νίκος Καραδημητρίου, ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει στην άσκηση και νέων διώξεων σχετικά με το ναυάγιο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 82 άτομα.

37

Την έκθεση των πραγματογνωμόνων για τα αίτια της βύθισης του επιβατηγού πλοίου Εξπρές Σάμινα παρέλαβε την Τρίτη ο ειδικός εφέτης – ανακριτής Νίκος Καραδημητρίου, ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει στην άσκηση και νέων διώξεων σχετικά με το ναυάγιο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 82 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία από την αυτοψία στο κουφάρι του Εξπρές Σάμινα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το πλοίο βυθίστηκε από ρήγμα περίπου τριών μέτρων στη βάση του πτερύγιου εξισορρόπησης, από το οποίο άρχισαν να εισρέουν νερά στο μηχανοστάσιο.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πέντε πραγματογνώμονες αποφαίνονται ότι, αν οι υδατοστεγείς πόρτες του πλοίου ήταν κλειστές -όπως ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις-, το πλοίο δεν θα βυθιζόταν τόσο γρήγορα, καθώς το νερό θα περιοριζόταν σε ένα μόνο σημείο και θα υπήρχε χρόνος να καταπλεύσει ασφαλώς στο λιμάνι της Πάρου. Επειδή όμως οι υδατοστεγείς πόρτες δεν ήταν κλειστές, το πλοίο πήρε γρήγορα κλίση, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν νερά και να βυθιστεί.


Επίσης στην έκθεση αναφέρεται ότι το πλοίο αμέσως μετά την πρόσκρουση βυθίστηκε στο σκοτάδι, καθώς, πιθανόν λόγω βλάβης, δεν λειτούργησε η εφεδρική ηλεκτρογεννήτρια.


Μεγάλο πρόβλημα όμως φέρεται να διαπιστώθηκε και στα σωστικά μέσα, κάποια από τα οποία δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν.


Πηγές από το Εφετείο Σύρου αναφέρουν ότι ο ανακριτής της υπόθεσης, αφού μελετήσει το υλικό που έχει, το οποίο αποτελείται από χιλιάδες έγγραφα αλλά και φωτογραφίες και βιντεοταινίες, θα είναι σε θέση να αποφανθεί για τον καταμερισμό ευθυνών γύρω στα τέλη Οκτωβρίου, οπότε θα απαγγείλει κατηγορίες σε όσους κρίνει ότι φέρουν ευθύνη για την υπόθεση.


Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ανάκριση οδηγούν στην απαγγελία κατηγοριών τόσο εις βάρος μελών του πληρώματος αλλά και της διοίκησης της πλοιοκτήτριας εταιρείας όσο και σε βάρος μελών της Επιτροπής Επιθεώρησης Πλοίων και του Νηογνώμονα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.


Οι πέντε πραγματογνώμονες μαζί με την έκθεσή τους -αποτέλεσμα της πολύμηνης πραγματογνωμοσύνης που διενήργησαν- παρέδωσαν στο δικαστικό λειτουργό μακέτα του επιβατηγού πλοίου με λεπτομερείς αναπαραστάσεις όλων των σημείων του. Η έκθεση παραδόθηκε στον ανακριτή την παραμονή της πρώτης επετείου από το ναυάγιο, στις βραχονησίδες Πόρτες, ανοικτά της Πάρου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024