Έκτακτα μέτρα σε όλους τους αερολιμένες για την αποτροπή πιθανών τρομοκρατικών ενεργειών
Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας βάσει του εθνικού κανονισμού ασφαλείας πολιτικής αεροπορίας (ΕΚΑΠ), μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ. Ήδη έχει ενισχυθεί η φύλαξη των χώρων των αεροδρομίων και έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι επιβατών και αποσκευών.
Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας βάσει του εθνικού κανονισμού ασφαλείας πολιτικής αεροπορίας (ΕΚΑΠ), μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ. Ήδη έχει ενισχυθεί η φύλαξη των χώρων των αεροδρομίων και έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι επιβατών και αποσκευών.
Στα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια (Ελευθέριος Βενιζέλος, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο) γίνονται έκτακτες επιθεωρήσεις και επιπλέον από την Πέμπτη σε συνεργασία με τους αερομεταφορείς αποφασίστηκε οι επιβάτες να φέρουν μια χειραποσκευή στο εσωτερικό του αεροσκάφους με συγκεκριμένες διαστάσεις. γίνεται επίσης αναγνώριση των αποσκευών από τους ίδιους τους επιβάτες.
Παράλληλα, γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας στον έλεγχο εισιτηρίων, στις εξόδους και όπου αλλού κρίνεται απαραίτητο από την αστυνομία.
Οι πόρτες των θαλάμων διακυβέρνησης των αεροσκαφών θα ασφαλίζονται και θα πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες εντός των αεροσκαφών, να φρουρούνται τα αεροσκάφη στους χώρους παρκαρίσματος των αεροδρομίων και να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος στο προσωπικό των αεροδρομίων.
Οι ελληνικές προτάσεις
Η ελληνική αντιπροσωπεία στην 33η γενική συνέλευση της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), έχοντας τη σύμφωνη γνώμη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προτείνει τρεις δέσμες μέτρων.
Ειδικότερα, βραχυπρόθεσμα προτείνεται η απαγόρευση των χειραποσκευών για περιορισμένο χρονικό διάστημα, να γίνονται έλεγχοι στα αεροσκάφη από ειδικές μονάδες πριν από την πτήση σε ποσοστό 20 έως 30%, να δημιουργηθεί ειδικό σώμα αστυνομικών για επιλεγμένες πτήσεις.
Η πρόταση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνει ελέγχους στις αποσκευές σε ποσοστό 100% σε όλους τους διεθνείς αερολιμένες, εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στα αεροσκάφη, θωράκιση των θυρών στους θαλάμους διακυβέρνησης των αεροπλάνων, ελέγχους επιβατών προ της αναχωρήσεώς τους και κατά τη διάρκεια που θα οδηγούνται στο αεροσκάφος.
Στα μακροπρόθεσμα μέτρα αναφέρεται ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός για χρηματοοικονομική τεχνική και υλική βοήθεια στα συμβαλλόμενα κράτη για προστασία από έκνομες ενέργειες.
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Οργή Λαού» καθώς και τραγούδια μέσα από όλη του τη δισκογραφία, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι στίχοι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.