ΚΕΠΚΑ: Ανησυχία για τον τρόπο ελέγχου των τροφίμων
Θεσσαλονίκη: Τις έντονες επιφυλάξεις του για τον τρόπο που γίνεται ο έλεγχος των τροφίμων στη χώρα μας εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Θεσσαλονίκης (ΚΕΠΚΑ), με αφορμή την πρόσφατη εμφάνιση κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε κτηνοτροφική μονάδα του Κιλκίς.
Θεσσαλονίκη: Τις έντονες επιφυλάξεις του για τον τρόπο που γίνεται ο έλεγχος των τροφίμων στη χώρα μας εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Θεσσαλονίκης (ΚΕΠΚΑ), με αφορμή την πρόσφατη εμφάνιση κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε κτηνοτροφική μονάδα του Κιλκίς.
Οι υπεύθυνοι του ΚΕΠΚΑ τονίζουν ότι δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων δεν μπορεί να πράξει σωστά το έργο του, καθώς λειτουργεί με το 10% του απαιτούμενου προσωπικού και με αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες.
Το ΚΕΠΚΑ έχει πραγματοποιήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους περιορισμένης κλίμακας σε επίσημα πανεπιστημιακά εργαστήρια για προϊόντα υψηλού κινδύνου, με στόχο την ενημέρωση των μελών του και του κοινού.
Πρόσφατα ελέγχθηκαν για υπολείμματα φυτοφαρμάκων δέκα συνολικά δείγματα φράουλας και κερασιών, από την αγορά της Θεσσαλονίκης, στα οποία με σύγχρονες μεθόδους αναζητήθηκε η πιθανή παρουσία 60 ενεργών φυτοφαρμάκων. Από τα δέκα δείγματα , τα τρία βρέθηκαν θετικά, αλλά μέσα στα επιτρεπτά όρια.
Πάντως, οι υπεύθυνοι του ΚΕΠΚΑ επισημαίνουν ότι, δεδομένης της υψηλής δαπάνης τέτοιων αναλύσεων, ο αριθμός των δειγμάτων που εξετάστηκε ήταν αρκετά μικρός για να βγάλει κανείς στατιστικά τεκμηριωμένα συμπεράσματα και ενδέχεται σε μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων να βρεθούν κάποια αντικανονικά.
Επίσης, αν και οι τιμές των φυτοφαρμάκων που μετρήθηκαν ήταν μέσα στα επιτρεπτά όρια, αυτό δεν σημαίνει ότι τα εν λόγω προϊόντα είναι ασφαλή, αφενός μεν γιατί τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων δρουν αθροιστικά και αφετέρου διότι ο τρόπος προσδιορισμού των ανώτατων επιτρεπτών ορίων έχει αμφισβητηθεί διεθνώς και βρίσκεται υπό μελέτη για αναθεώρηση.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- Αδιανόητο μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στην Εθνική [βίντεο]
- Τραμπ: Πολύ κοντά η συμφωνία με το Ιράν, θα ανοίξει το Ορμούζ – Ιράν: Διαλύσαμε τις ψευδαισθήσεις των ΗΠΑ
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 24.05.2026]
- Γιορτή σήμερα 24 Μαΐου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ με άσκηση των πεζοναυτών στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας [βίντεο]
- Παπανικολάου: «Εστιάζουμε στο πώς θα είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει και όχι οι άλλοι»
- «Ο Νονός» επιστρέφει για να μας διηγηθεί την ιστορία της Κόνι Κορλεόνε
- Μπάγερν Μονάχου – Στουτγκάρδη 3-0: Ιστορικό χατ-τρικ του Κέιν και νταμπλ! (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 24.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-giancarlo-ruedas-575430257-16944052-315x220.jpg)








![Αδιανόητο μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στην Εθνική [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/paraliaki-315x220.jpg)




![Επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ με άσκηση των πεζοναυτών στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/us-embassy-caracas-315x220.jpg)











































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442