Συνάντηση του Δικτύου Γυναικών Βουλευτών από τα Βαλκάνια στη Θεσσαλονίκη
Η πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση του Δικτύου Γυναικών Βουλευτών των Εθνικών Κοινοβουλίων της Βαλκανικής, στο πλαίσιο του προγράμματος Win Balkans υπό την αιγίδα του τραπεζιού εργασίας του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.
28
Η πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση του Δικτύου Γυναικών Βουλευτών των Εθνικών Κοινοβουλίων της Βαλκανικής, στο πλαίσιο του προγράμματος Win Balkans υπό την αιγίδα του τραπεζιού εργασίας του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.
Στη συνάντηση μετέχουν 15 γυναίκες βουλευτές από την Αλβανία, την Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και τη Ρουμανία. Σκοπός του προγράμματος Win Balkans, όπως επισήμανε η επικεφαλής του και βουλευτής του Συνασπισμού Μαρία Δαμανάκη, είναι η ανάπτυξη συστηματικής επαφής, ενημέρωσης και συνεργασίας μεταξύ των βουλευτών, μελών των εθνικών Κοινοβουλίων της Βαλκανικής με στόχους:
*Την προώθηση πολιτικών ισότητας των δύο φύλων στα εθνικά Κοινοβούλια των βαλκανικών κρατών.
*Η προσέγγιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στον τομέα ίσων ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών.
*Η ανταλλαγή πρακτικών, μεθόδων και τεχνογνωσίας μεταξύ των βουλευτών της Βαλκανικής, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του έργου τους και την αύξηση του αριθμού αντιπροσώπευσης των γυναικών στα θεσμικά όργανα.
«Με το πρόγραμμα Win Balkans επιχειρούμε να αναδείξουμε τον ρόλο των γυναικών στην οικοδόμησης της ειρήνης και της κοινωνικής ευημερίας στα Βαλκάνια, μέσα από την ανάπτυξη της συνεργασίας των γυναικών βουλευτών των εθνικών κοινοβουλίων της περιοχής» ανέφερε το Σάββατο στην ομιλία της η κ. Δαμανάκη.
Παράλληλα, επισήμανε ότι στις χώρες της Βαλκανικής η εκπροσώπηση των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια βρίσκεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα είναι κάτω από 10%, στη Γιουγκοσλαβία 11%, στη Ρουμανία 8% και στην ΠΓΔΜ 6%.
Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών της συνάντησης επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως η σε ό,τι αφορά τα θέματα ισότητας των δύο φύλων, η πορεία σύγκλισης με την ΕΕ έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα για τις υποψήφιες χώρες. Ο κ Πασχαλίδης κατέλεξε λέγοντας ότι ένα Δίκτυο Γυναικών Βουλευτών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει να προσφέρει πολλά στο πεδία της ισότητας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.
Η επικεφαλής του γραφείου του Συμφώνου Σταθερότητας στη Θεσσαλονίκη, Ειρήνη Λαμπράκη, ανέφερε ότι όλες οι πρωτοβουλίες των μη κυβερνητικών οργανώσεων είναι πάρα πολύ σημαντικές στην πορεία για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. «Θεωρώ τη σημερινή συνάντηση ευτυχή γιατί γίνεται στη Θεσσαλονίκη και γίνεται σε μια εποχή που η προσπάθεια για ανασυγκρότηση βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω των τελευταίων γεγονότων στη ΠΓΔΜ και τίθεται σε δοκιμασία η όλη διαδικασία ειρήνευσης της περιοχής», τόνισε η κ. Λαμπράκη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Diamond League: Τεντόγλου και Τζένγκο δοκιμάζονται στο Μονακό
- Κόντρα Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη για την ακρίβεια στη Βουλή – «Θα λάβει μέτρα ή θα συνεχίσει να “λυπάται και να θυμώνει”;»
- Ελάτε να μου μιλήσετε, δεν δαγκώνω: Ο Μπιλ Γουόρντ των Black Sabbath μιλά για τις μέρες του σε αναπηρικό αμαξίδιο
- Θεσσαλονίκη: Πτήση προς Σαράγεβο επέστρεψε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λόγω επιθετικού επιβάτη
- «Τον βάλαμε σε τζετ και κάναμε κύκλους για να μην μας δουν» – Πώς η Λίβερπουλ του Κλοπ πήγε να πάρει τον Εμπαπέ
- Hurriyet: Πουλήθηκαν οι S-400 σε άλλη χώρα του Κόλπου – Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις
- BBC: «Στην Άρσεναλ με 40 εκατ. ευρώ ο Τζόλης»
- Η διατροφή που κρατά το κουνέλι σας υγιές, δραστήριο και χαρούμενο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442