37

Την αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με το οποίο ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ Αθανάσιος Βασιλόπουλος παραπεμπόταν σε δίκη για ανθρωποκτονία από αμέλεια της Αμαλίας Γκινάκη, κατά το γνωστό επεισόδιο της οδού Νιόβης, με τον Ελληνορουμάνο κακοποιό Σορίν Ματέι, αποφάσισε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, με την υπ αριθμ. 1335/2001 απόφασή του ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι η αμέλεια ως υπαιτιότητα διακρίνεται σε μη συνειδητή όταν ο δράστης από έλλειψη προσοχής δεν πρόβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα και ενσυνείδητη όταν πρόβλεψε ότι ήταν δυνατόν να επέλθει αλλά δεν απείχε από την πράξη, διότι πίστεψε ότι το αποτέλεσμα δεν θα επερχόταν.


Το δικαστήριο ή το συμβούλιο πρέπει να εκθέτει στην απόφαση ή στο βούλευμα με σαφήνεια ποιο από τα δύο είδη αμέλειας δέχεται ότι συνέτρεξε, διαφορετικά δημιουργείται ασάφεια, που έχει ως συνέπεια την έλλειψη νόμιμης βάσης και ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας στην απόφαση.


Το Συμβούλιο Εφετών δέχτηκε ότι ο Α.Βασιλόπουλος από έλλειψη προσοχής δεν προείδε το αξιόποινο αποτέλεσμα που προκλήθηκε από την πράξη του ή προείδε μεν τούτο ως δυνατό, πίστεψε όμως ότι δεν θα επερχόταν και έτσι προξένησε το θάνατο της Γκινάκη.


Το συμβούλιο χρησιμοποιεί διαζευκτικό τρόπο διατύπωσης ως προς το είδος της αμέλειας και η αιτιολογία αυτή δεν είναι ειδική και εμπεριστατωμένη, εφόσον δεν προσδιορίζεται ποιο από τα δύο είδη αμέλειας δέχεται ότι συνέτρεξε.
Ο Αρειος Πάγος έκρινε τελικώς ότι η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί και πάλι στο Συμβούλιο Εφετών για να εξεταστεί από νέα σύνθεση δικαστών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ