Ήξεις αφήξεις για ακτινοβολία των κινητών από τις κατασκευάστριες εταιρείες
Λονδίνο: Τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, η Nokia, η Ericsson και η Motorola, ζήτησαν να κατοχυρώσουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν σε νέα εξαρτήματα τα οποία προστατεύουν τους χρήστες κινητών τηλεφώνων από την ακτινοβολία. Παράλληλα, απορρίπτουν τους ισχυρισμούς ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι επικίνδυνα για την υγεία.
Λονδίνο: Τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, η Nokia, η Ericsson και η Motorola, ζήτησαν να κατοχυρώσουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν σε νέα εξαρτήματα τα οποία προστατεύουν τους χρήστες κινητών τηλεφώνων από την ακτινοβολία. Παράλληλα, απορρίπτουν τους ισχυρισμούς ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι επικίνδυνα για την υγεία.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Times, οι τρεις εταιρείες κατασκεύασαν εξαρτήματα προστασίας από την ακτινοβολία, αλλά διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.
Οι επιστημονικές μελέτες διίστανται, καθώς η τελευταία μεγάλη έρευνα έδειξε ότι η εμφάνιση εγκεφαλικών όγκων δεν σχετίζεται με την ακτινοβολία των κινητών, ενώ προγενέστερες μελέτες αναφέρονται σε πιθανούς κινδύνους.
Ο Δρ Αλαν Πίρς από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, που συμμετείχε πριν από δύο χρόνια σε κρατική έρευνα για την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων, δήλωσε: «Οι μεγάλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών θέλουν, με την αίτηση κατοχύρωσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας, να είναι έτοιμες, ώστε, αν αποδειχθεί ότι τα τωρινά εξαρτήματα είναι καρκινογόνα, να προτείνουν νέα προϊόντα».
Οι κατασκευαστές αρνούνται ότι οι αιτήσεις ευρεσιτεχνίας υποδηλώνουν και κινδύνους. Ο Μίκαελ Γουέστμαρκ, υπεύθυνος για θέματα υγεία της Ericsson, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση κινητών τηλεφώνων», άποψη που συμμερίστηκε και ο εκπρόσωπος της Motorola, Νόρμαν Σάντλερ.
Ο αντιπρόεδρος της Nokia, Ουίλιαμ Πλάμερ, ανέφερε: «Δεν υφίσταται καμία αντίφαση, αφού στις αιτήσεις για κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας περιλαμβάνονται υπαινιγμοί για πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Το ένα τρίτο των υπαλλήλων μας εργάζεται στα τμήματα ανάπτυξης και έρευνας και, όπως είναι φυσικό, ζητά να κατοχυρωθούν οι ευρεσιτεχνίες του».
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση συνεχίζει να μη δίνει πειστικές απαντήσεις για το φερόμενο σκάνδαλο στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ
- Γεώργιος Δροσίνης: Η αξία του ξεπερνάει τον καιρό του
- Η γη της ελιάς: Οι ήρωες βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Ακρωτήρι ίσον προορισμός, πόνος ίσον ωριμότητα – Η Μαρία Ναυπλιώτου και ο Νικόλας Παπαγιάννης σε ένα λεκτικό πινγκ πονγκ
- Διέψευσε για Παρτίζαν ο Μαλίκ Μπίσλεϊ: «Δεν πάω στη Σερβία» (vid)
- Καλύβια: Καλάσνικοφ και πιστόλια εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. σε κλεμμένο ΙΧ – Ετοίμαζαν δολοφονική επίθεση

