Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
weather-icon 16o
Μια στο καρφί και μια στο πέταλο από τον Τούρκο πρωθυπουργό για τα ελληνοτουρκικά

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο από τον Τούρκο πρωθυπουργό για τα ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, κατηγόρησε πολιτικούς κύκλους της Ελλάδας ότι αποφεύγουν να προσέλθουν σε διάλογο με την Τουρκία για τα μεταξύ τους προβλήματα, παραδεχόμενος ωστόσο ότι έχει σημειωθεί πρόοδος το τελευταίο διάστημα στις διμερείς σχέσεις. Επίσης, εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά αρνητικός προς τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για την Κύπρο, δηλώνοντας ότι αυτές δεν δεσμεύουν την Τουρκία.

37

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, κατηγόρησε πολιτικούς κύκλους της Ελλάδας ότι αποφεύγουν να προσέλθουν σε διάλογο με την Τουρκία για τα μεταξύ τους προβλήματα, παραδεχόμενος ωστόσο ότι έχει σημειωθεί πρόοδος το τελευταίο διάστημα στις διμερείς σχέσεις. Επίσης, εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά αρνητικός προς τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για την Κύπρο, δηλώνοντας ότι αυτές δεν δεσμεύουν την Τουρκία.

Σε συνέντευξή του την Πέμπτη στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, ο Ετζεβίτ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μία λύση όλων των «ευαίσθητων» προβλημάτων τους, εάν ξεκινούσε η διαδικασία του διαλόγου.


Ωστόσο, επέρριψε ευθύνες σε πολιτικούς κύκλους της Ελλάδας, κατηγορώντας τους ότι αποφεύγουν το διάλογο με την Τουρκία. «Η απόρριψη του διαλόγου υποδεικνύει, στην πραγματικότητα, ότι αναγνωρίζουν πως δεν έχουν δίκιο» συμπλήρωσε.



«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βλέπουμε να τίθενται προς συζήτηση πολλά θέματα που αποτελούσαν στο παρελθόν ταμπού. Οι δύο λαοί αισθάνονται χαρά και ανακούφιση από την εξέλιξη αυτή, αντιμετωπίζουν το μέλλον με εμπιστοσύνη» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σημειώνοντας όμως ότι ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα εξακολουθούν με πείσμα να αποφεύγουν το διάλογο για το Αιγαίο και άλλα «ευαίσθητα» θέματα.


Αδιαλλαξία στο Κυπριακό


Αναφερόμενος στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Κύπρο, επανέλαβε τη γνωστή προκλητική του θέση έναντι του δικαστηρίου, λέγοντας ότι οι αποφάσεις του δεν δεσμεύουν την Αγκυρα.


Παρέπεμψε, μάλιστα, όσους έχουν πρόβλημα να απευθυνθούν στις Αρχές του ψευδοκράτος, ισχυριζόμενος ότι αυτό αποτελεί «κυρίαρχο κράτος» και υποστηρίζοντας ότι «θα μείνουν έκπληκτοι, όταν θα βρουν απέναντί τους ένα κράτος που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα».



Προκλητικές θέσεις σχετικά με το Κυπριακό εξέφρασε την Παρασκευή και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ. Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο κ. Τζεμ διευκρίνισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχτεί την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η Τουρκία θα κάνει ό,τι απαιτείται για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ψευδοκράτους και «δεν υπάρχει όριο σε αυτό που θα κάνουμε», προειδοποίησε σε έντονο ύφος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
Cookies