Με τροποποιήσεις κατατίθεται την Τετάρτη το νομοσχέδιο για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ
Κατατίθεται το πρωί της Τετάρτης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, με ορισμένες τροποποιήσεις που αποσκοπούν στο να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις των πρυτάνεων.
69
Κατατίθεται το πρωί της Τετάρτης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, με ορισμένες τροποποιήσεις που αποσκοπούν στο να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις των πρυτάνεων.
Ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου έλαβε την Τρίτη την απόφαση για αναγνώριση της ισοτιμίας των πτυχίων των σχολών πενταετούς φοίτησης με μάστερ, και όχι με κανονικό πτυχίο που θεωρούνταν έως σήμερα. Με αυτό τον τρόπο ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των πρυτάνεων των ΑΕΙ, κυρίως των πολυτεχνείων που παρείχαν το λεγόμενο Πτυχίο Προχωρημένων Σπουδών, πενταετούς διάρκειας. Ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με τους πρυτάνεις την Τρίτη εν όψει της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Σύμφωνα με Τα Νέα, τα βασικά σημεία στα οποία συμφώνησαν υπουργός και πρυτάνεις είναι: ο κ. Ευθυμίου αποδέχτηκε να επαναδιατυπωθεί με πιο σαφή τρόπο η αρχική παράγραφος του νομοσχεδίου που εντάσσει τα ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση, ώστε να προκύπτει με σαφήνεια ο διακριτός τους ρόλος από αυτόν των πανεπιστημίων. Ακόμη, διαβεβαίωσε ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΑΕΙ δεν πρόκειται να θιγούν από την ανωτατοποίηση, τονίζοντας πως τα δικαιώματα σε επτά κατηγορίες αποφοίτων ΑΕΙ θα καθοριστούν άμεσα από το Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας με εκπροσώπους και από τις δύο πλευρές.
Σύγκλιση απόψεων, ωστόσο, δεν επιτεύχθηκε στο κεντρικό θέμα που θέτουν οι πανεπιστημιακοί για να δεχτούν την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, δηλαδή την αξιολόγηση υποδομών, διδασκόντων και προγραμμάτων σπουδών των ΤΕΙ. Ο κ. Ευθυμίου επέμεινε στην αρχική θέση ότι η αξιολόγηση όλων των ιδρυμάτων της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γίνει ύστερα από την ανωτατοποίηση, ενώ οι πρυτάνεις επέμειναν στο ότι η αξιολόγηση πρέπει να προηγηθεί, υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατη η ανωτατοποίηση συλλήβδην όλων των ΤΕΙ και των τμημάτων τους.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν οι σύγκλητοι όλων των ΑΕΙ, προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Σίντνεϊ Σουίνι «έφαγε πόρτα» στην ταινία Ο Διάβολος Φοράει Prada 2
- UEFA Champions League: Η ημιτελική φάση έρχεται στο MEGA
- Στην Ιταλία ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τον «Κήπο των Δικαίων» – Συνάντηση με τον Δήμαρχο Μιλάνου
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τις άρσεις ασυλίας 13 βουλευτών της ΝΔ – Αγωνία στο Μαξίμου
- Betsson: Σούπερ προσφορά* χωρίς κατάθεση για το στοίχημα ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson
- Α1 Γυναικών: Απορρίφθηκε η ένσταση του Παναθηναϊκού, πρωταθλητής ο Αθηναϊκός
- Φρεάτια με αισθητήρες για την αποτροπή υπερχείλισης
- Νέα Ιωνία: Οδηγός απείλησε με όπλο υπαλλήλους καθαριότητας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442