Αθήνα: Μεταξύ 15% και 20% κυμαίνονται τα ποσοστά νοθείας στο χύμα παγωτό, ενώ στο παγωτό βιομηχανικής παραγωγής οι περιπτώσεις νοθείας είναι μηδαμινές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ).


Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΙΝΚΑ, με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής που θυμίζουν πρόωρο καλοκαίρι, η κατανάλωση «ανώνυμου» παγωτού από βιοτεχνίες και εργαστήρια ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή, ενώ οι ποινές που επιβάλλονται σε περίπτωση εντοπισμού ακόμα και σοβαρών παραβάσεων δεν αποτρέπουν μία πιθανή επανάληψη.


Έτσι, στα «ανώνυμα» προϊόντα την ευθύνη παίρνει ο ίδιος ο καταναλωτής, αφού οι κρατικοί έλεγχοι δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς όλους τους παραγωγούς και τους προμηθευτές.


Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, η κατανάλωση παγωτού πρέπει να είναι ελεγχόμενη γιατί τα πρόσθετα, οι κεκορεσμένες λιπαρές ουσίες και η καφεΐνη που περιέχει η σοκολάτα των παγωτών μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον αναπτυσσόμενο παιδικό οργανισμό (αλλεργίες, νευρασθένειες κ.ά.).


Το ΙΝΚΑ συνιστά να μην καταναλώνεται παγωτό που έχει αποψυχθεί και παραμείνει εκτός ψυγείου πάνω από 30 λεπτά ή εάν έχει καταψυχθεί για δεύτερη φορά, κάτι που μπορεί να γίνει αντιληπτό, αφού τα παγωτά που έλιωσαν και ξαναμπήκαν στην κατάψυξη έχουν ελαττωθεί ως προς τον όγκο τους και παρουσιάζουν κενά στη συσκευασία τους.


Πηγή: ΑΠΕ

health.in.gr