Έπαψε να βυθίζεται η εξέδρα της Petrobras ανοιχτά της Βραζιλίας
Ρίο ντε Ζανέιρο: Σταμάτησε να βυθίζεται την Κυριακή η εξέδρα άντλησης πετρελαίου της Petrobras έξω από τις ακτές της Βραζιλίας, τρεις ημέρες μετά τις εκρήξεις που κατέστρεψαν ένα από τα τέσσερα υποστυλώματά της. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία συνεχίζει τις προσπάθειες ανέλκυσης και ο κίνδυνος οικολογικής καταστροφής φαίνεται να απομακρύνεται.
Ρίο ντε Ζανέιρο: Σταμάτησε να βυθίζεται την Κυριακή η εξέδρα άντλησης πετρελαίου της Petrobras έξω από τις ακτές της Βραζιλίας, τρεις ημέρες μετά τις εκρήξεις που κατέστρεψαν ένα από τα τέσσερα υποστυλώματά της. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία συνεχίζει τις προσπάθειες ανέλκυσης και ο κίνδυνος οικολογικής καταστροφής φαίνεται να απομακρύνεται.
“Δεν βυθίζεται πλέον, σταμάτησε αργά χθες το βράδυ (το πρωί της Κυριακής Ελλάδος), πρώτη φορά μετά τις εκρήξεις” δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Petrobras.
Σε συνεργασία με ειδικούς από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία, η εταιρεία συνεχίζει τις προσπάθειες ανέλκυσης, με την ελπίδα ότι η μεγαλύτερη πλωτή εξέδρα άντλησης πετρελαίου του κόσμου, αξίας 350 εκατ. δολαρίων, θα μπορέσει να λειτουργήσει ξανά.
Μόνο πέντε άτομα επιτρέπεται να βρίσκονται πάνω στην επικλινή εξέδρα ανά πάσα στιγμή, ενώ τα πλοία που έχουν σπεύσει στην περιοχή διατηρούν απόσταση ασφαλείας. Οι μηχανικοί, οι δύτες και οι εργάτες που κλήθηκαν να βοηθήσουν υπερβαίνουν τα 350 άτομα. Μία ομάδα 40 εκπαιδευμένων διοχετεύει πεπιεσμένο αέρα και άζωτο στο βυθισμένο υποστύλωμα, προκειμένου να μειωθεί η μεγάλη κλίση της εξέδρας.
Στους υποβρύχιους αγωγούς και τις δεξαμενές της βρίσκονται περίπου 1,5 εκατ. λίτρα αργού πετρελαίου και ντίζελ, που θα μπορούσαν να καταλήξουν στον ωκεανό.
Η Petrobras διαβεβαιώνει πως τα πλωτά φράγματα θα εμπόδιζαν την πετρελαιοκηλίδα να φτάσει στις ακτές του Ρίο και να καταστρέψει το εκεί οικοσύστημα των μακρόβιων φυτών. Η περιβαλλοντική οργάνωση IBAMA ανακοίνωσε ότι οι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα απομάκρυναν το πετρέλαιο προς την ανοιχτή θάλασσα, όπου και θα διαχεόταν. Εάν η πετρελαιοκηλίδα κινούνταν προς την αντίθετη κατεύθυνση, θα έφτανε στην ξηρά μέσα σε διάστημα οκτώ περίπου ημερών.
Η Petrobras έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διαρροής των 24 πετρελαιοπηγών που βρίσκονται στον πυθμένα κάτω από την εξέδρα, κάτι που θα προκαλούσε μια άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική καταστροφή.
Ανεπανόρθωτη καταστροφή έχει, πάντως, υποστεί το κύρος της εταιρείας, αφού το νέο συμβάν έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ατυχημάτων που κόστισαν τη ζωή σε 81 εργαζόμενους τα τελευταία τρία έτη.
Από τα δέκα άτομα που αγνοούνται μετά τις εκρήξεις της Πέμπτης, μόνο ένα έχει περισυλλεγεί, απανθρακωμένο. Η ταυτότητά του αποκαλύφθηκε από τις εξετάσεις του DNA.
Ο εντοπισμός των υπόλοιπων εργατών, οι οποίοι θεωρούνται πλέον νεκροί, αποτελεί “κύρια προτεραιότητα” της εταιρείας, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Χένρι Φίλιπ Ράιχστουλ.
health.in.gr
- Ταμείο Ανάκαμψης: Η «ιστορική» ευθύνη της κυβέρνησης – Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΠΑΣΟΚ
- Πώς δρούσε η συμμορία που έκανε ένοπλες ληστείες σε τράπεζες – Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψή τους στην Κάτω Τιθορέα
- Μεταρρύθμιση με σύννεφα για τον νέο ΟΠΕΚΕΠΕ
- Χωρίς Tαβάρες η Ρεάλ Μαδρίτης στο Final Four, αμφίβολος και ο Άλεξ Λεν
- Κυτταρική θεραπεία υπόσχεται μόνιμη αντιμετώπιση του HIV με μία μόνο δόση
- Πακιστάν: Δέκα νεκροί μετά από έκρηξη σε αγορά, σύμφωνα με την αστυνομία
- Η αφιέρωση του χρυσού μεταλλίου από τη Στέλλα Μαρεντάκη στον αδερφό της που είναι στο φάσμα του αυτισμού
- O Πέδρο Αλμοδόβαρ δεν φοβάται τίποτα – Η γενοκτονία στη Γάζα, τα σιωπηλά Όσκαρ και το δειλό Χόλιγουντ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 12.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-jyjyjyjy-27091263-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442