Η ασπιρίνη ενδέχεται να προστατεύει από τον καρκίνο των ωοθηκών
Νάσβιλ, Τενεσί: Η παρατεταμένη χρήση ασπιρίνης, για περίοδο έξι μηνών, ενδέχεται να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου να εμφανιστεί ένας τύπος καρκίνου των ωοθηκών, καθώς η ασπιρίνη φέρεται να συρρικνώνει τους φλεγμαίνοντες ιστούς. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες που διεξήγαγαν δωδεκαετή έρευνα σε δείγμα 748 γυναικών, εκ των οποίων 68 έπασχαν από επιθηλιακού τύπου καρκίνο των ωοθηκών.
Νάσβιλ, Τενεσί: Η παρατεταμένη χρήση ασπιρίνης, για περίοδο έξι μηνών, ενδέχεται να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου να εμφανιστεί ένας τύπος καρκίνου των ωοθηκών, καθώς η ασπιρίνη φέρεται να συρρικνώνει τους φλεγμαίνοντες ιστούς. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες που διεξήγαγαν δωδεκαετή έρευνα σε δείγμα 748 γυναικών, εκ των οποίων 68 έπασχαν από επιθηλιακού τύπου καρκίνο των ωοθηκών.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, παρατηρήθηκε μείωση της πιθανότητας εμφάνισης του καρκίνου αυτού σε ποσοστό 40% όσων γυναικών έπαιρναν συστηματικά ασπιρίνη τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα σε εξάμηνη βάση, σε σχέση με εκείνες που δεν λάμβαναν το φάρμακο.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του Society of Gynecologic Oncologists και οι ερευνητές διευκρίνισαν πως η ασπιρίνη καταστέλλει τη φλεγμονή του επιθηλίου των ωοθηκών ή όποια πιθανώς συμβάλλει στη γένεση καρκίνου τέτοιου τύπου.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι φλεγμονές είναι, συχνά, αποτέλεσμα ενδομητρίωσης ή φλεγμονώδους νόσου της πυέλου.
Επίσης, ο καρκίνος των ωοθηκών έρχεται τέταρτος σε συχνότητα στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, τον δρ. Αρσλάν Aχμεντχάνοφ του New York University School of Medicine, εφόσον τα ευρήματα επιβεβαιωθούν από άλλες μελέτες, «θα μπορέσουμε να μελετήσουμε περαιτέρω τις πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες της ασπιρίνης και να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο στην πρόληψη και θεραπεία των γυναικολογικών καρκίνων».
Τρεις στις τέσσερις σχετικές μελέτες αναφέρουν ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, στα οποία ανήκει και η ασπιρίνη, προστατεύουν ενάντια στον καρκίνο των ωοθηκών. Η τέταρτη έρευνα, ωστόσο, δεν διαπίστωσε συσχέτιση ανάμεσα στη λήψη ασπιρίνης και την πρόληψη του καρκίνου αυτής της μορφής.
Πηγή: Reuters
health.in.gr
- ΑΙ: Βλέπουμε για πρώτη φορά το μυθικό «χαμένο» γκολ του Πελέ – Μια αναπαράσταση που όμοια της δεν έχει υπάρξει
- «Είμαι πολυέξοδη» – Αποθέωση της Τζένιφερ Λόπεζ στην Ταορμίνα για τους Dolce & Gabbana και η επόμενη Μπελούτσι
- Κυψέλη: Αναφορές ότι βρέθηκε βαλίτσα με διαμελισμένο πτώμα επί της Ευελπίδων
- LIVE: Γκρόνινγκεν – ΑΕΚ
- Ο Νίκος Ανδρουλάκης δοκιμάζεται σε ποδοσφαιρικό challenge μνήμης – Νέο βίντεο στο TikTok
- Φωτιά στην Εύβοια: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση του χωριού της Επισκοπής
- Λιακούλη: Ο Μητσοτάκης προσποιείται ότι ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν – Να επιστρέψει στη χώρα που εδώ και 7 χρόνια κυβερνά
- Σκαλόνι: «Ανακαλύψαμε ξανά κάτι πραγματικά πολύτιμο…»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442