38

Συνάντηση στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα θα πραγματοποιήσουν το ερχόμενο Σάββατο οι υπουργοί Εξωτερικών των ισλαμικών χωρών – μελών της D8. Στόχος των συνομιλιών είναι η προετοιμασία της ατζέντας των εργασιών της συνόδου κορυφής της D8 που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου. Παρών στη σύνοδο κορυφής θα είναι και ο Τούρκος πρόεδρος, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.

Η ομάδα D8 αποτελείται από την Αίγυπτο, το Ιράν, την Τουρκία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Νιγηρία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία. Τα πέντε πρώτα κράτη επικύρωσαν ήδη τα άρθρα του καταστατικού της oμάδας.


Η σύνοδος κορυφής του Καΐρου είναι η τρίτη από την ίδρυση της ομάδας D8 και κύριο θέμα των εργασιών της θα είναι η καταπολέμηση της φτώχειας, όπως τόνισε η υφυπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, αρμόδια για οικονομικές και διεθνείς σχέσεις, Μάγντα Σαχίμ. Η πρώτη σύνοδος κορυφής έγινε στην Κωνσταντινούπολη το 1997.


Στις εργασίες της συνόδου θα εξεταστούν, επίσης, οι μελλοντικοί στόχοι της ομάδας D8 κατά τα επόμενα δύο έτη υπό την προεδρία της Αιγύπτου και οι τρόποι ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των χωρών της D8 και των χωρών – μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.


Η κ. Σαχίμ επισήμανε ότι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ενδέχεται να υπογραφούν συμφωνίες για τη διευκόλυνση παροχής θεωρήσεων στους επιχειρηματίες των χωρών της D8 για την αποφυγή διπλής φορολογίας και την προώθηση των επενδύσεων.


Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο Σεζέρ θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο προέδρων και, όπως τόνισε ο Τούρκος πρέσβης στο Κάιρο, Αϊκούτ Τσερτιγκέ, οι συνομιλίες θα είναι μεγάλης πολιτικής σημασίας.


Ο Σεζέρ θα ενημερώσει τον πρόεδρο Μουμπάρακ σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα Τουρκίας – Κύπρου. Οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν, επίσης, τη συνεργασία τους στην περιοχή, διεθνή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και τρόπους αναβάθμισης των τουρκοαιγυπτιακών σχέσεων στον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ