37

Παρά τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πολιτικής κρίσης στην οικονομία της χώρας, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά επιθετικός έναντι του προέδρου, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ακυρώνεται η τακτική συνάντηση των δύο ανδρών την Πέμπτη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι μεταξύ του ίδιου και του προέδρου υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας και τις προσεγγίσεις τους στον τρόπο άσκησης πολιτικής, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.


Μιλώντας στους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP), ο Ετζεβίτ περιέγραψε τα όσα συνέβησαν στην επίμαχη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, τονίζοντας ότι στα 50 χρόνια πολιτικής του δράσης βρέθηκε μπροστά σε μία πρωτοφανή κατάσταση.


Κατηγόρησε τον Σεζέρ ότι εκτόξευσε κατηγορίες εναντίον του πριν ακόμη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας περάσει στην επεξεργασία των θεμάτων της ατζέντας του και μάλιστα ενώπιον της στρατιωτικής ηγεσίας. Αφησε μάλιστα αιχμές εναντίον του προέδρου για την πρακτική του αυτή, απέφυγε όμως να αναφερθεί
στα κίνητρά του, αφήνοντας προφανώς να εννοηθεί ότι σκοπός του ήταν πιθανώς να δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις του πρωθυπουργού με την πανίσχυρη στην Τουρκία στρατιωτική ηγεσία.


Βουτιά της τουρκικής οικονομίας


Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι ζήτησε μέσω τεχνοκρατών από τον πρόεδρο Σεζέρ μία δήλωση ότι η μεταξύ τους διαμάχη δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία, προκειμένου να καθησυχάσει τους οικονομικούς κύκλους που ανησυχούν ότι η πολιτική κρίση θα σταθεί εμπόδιο στην εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο Σεζέρ, υποστήριξε ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, αρνήθηκε να κάνει τη σχετική δήλωση.


Ωστόσο, τα γεγονότα διέψευσαν τον Ετζεβίτ, αφού από το γραφείο Τύπου της τουρκικής προεδρίας εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος στηρίζει το οικονομικό πρόγραμμα που με αποτελεσματικότητα εφαρμόζει η κυβέρνηση».


Πάντως, η πολιτική κρίση έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να σημειώσει την Τετάρτη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του και τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς να εκτοξευτούν στα ύψη. Ο δείκτης αναφοράς του τουρκικού χρηματιστηρίου ISE National – 100 Index βούτηξε χαμηλότερα κατά 18,11% και το επιτόκιο δανεισμού διάρκειας μιας ημέρας (overnight) έφτασε το 6.200%.


DSP κατά Σεζέρ


Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP) υιοθέτησε ψήφισμα διαμαρτυρίας για τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Στο κείμενο του ψηφίσματος βάλλεται ευθέως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκφράζεται η συμπαράσταση των βουλευτών του κόμματος στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.


Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές στην Αγκυρα ανακοίνωσαν ότι την Πέμπτη δεν θα πραγματοποιηθεί η τακτική εβδομαδιαία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο. Τέλος, θεωρείται βέβαιο ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας τη Δευτέρα τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπήσει ο στενός του συνεργάτης Χουσαμετίν Οζκάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ