
Νέα επεισόδια στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
Επικίνδυνα κλιμακώνεται η βία στα σύνορα Ν.Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, καθώς νέες συγκρούσεις ξέσπασαν το πρωί της Δευτέρας μεταξύ Αλβανών εθνικιστών και των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΟΔΓ, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι «εάν δεν κινητοποιηθεί το ΝΑΤΟ, θα επέμβουμε εμείς στη νότια Σερβία».
51
Επικίνδυνα κλιμακώνεται η βία στα σύνορα Ν.Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου, καθώς νέες συγκρούσεις ξέσπασαν το πρωί της Δευτέρας μεταξύ Αλβανών εθνικιστών και των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΟΔΓ, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι «εάν δεν κινητοποιηθεί το ΝΑΤΟ, θα επέμβουμε εμείς στη νότια Σερβία».
Όπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός του Βελιγραδίου B92, Αλβανοί αυτονομιστές άνοιξαν στις 6:40 (τοπική ώρα) πυρ εναντίον μονάδων των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή του χωριού Λούτσανε, εντός της ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Ν.Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου. Τα επεισόδια διήρκεσαν περισσότερο από τρεις ώρες, ωστόσο δεν υπήρξαν πληροφορίες για τραυματίες ή θύματα.
Αργά το βράδυ της Κυριακής Σέρβοι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν εντός της ζώνης ασφαλείας έναν εκ των διοικητών της αυτονομιστικής οργάνωσης των Αλβανών ανταρτών «Απελευθερωτικός Στρατός του Πρέσεβο, της Μεντβέντια και του Μπουγιάνοβατς» (UCPMB). Ο διοικητής του πολιτικού σκέλους του UCPMB δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι τραυματίστηκαν δύο ακόμη άνδρες της αυτονομιστικής οργάνωσης, όταν επιχείρησαν να περισυλλέξουν το πτώμα του θύματος.
Λίγο νωρίτερα περίπολοι της σερβικής αστυνομίας είχαν δεχτεί επίθεση με αυτόματα όπλα και οβίδες έξι χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Βράνιε, όμως, όπως έγινε γνωστό, δεν απάντησαν στις προκλήσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κέντρου Τύπου του Μπουγιάνοβατς, σποραδικοί πυροβολισμοί ηχούσαν έως το απόγευμα της Κυριακής στο Λούτσανε, όπου χθες το πρωί τρεις Σέρβοι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη.
Εάν δεν κινητοποιηθεί το ΝΑΤΟ, θα επέμβουμε, δηλώνει ο Σβιλάνοβιτς
Την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, διεμήνυσε με επιστολή του στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ότι εάν η Συμμαχία δεν κινητοποιηθεί άμεσα για την πάταξη της «τρομοκρατίας» στη νότια Σερβία, η Γιουγκοσλαβία θα αναγκαστεί να επέμβει.
«Εάν δεν ληφθούν μέτρα, τα οποία μάλιστα θα είναι αποδοτικά, η Γιουγκοσλαβία θα αναγκαστεί -βασισμένη στις διατάξεις του Συντάγματος- να αναλάβει την ευθύνη για την αντιμετώπιση των Αλβανών εξτρεμιστών και θα προχωρήσει στην επίλυση του προβλήματος με τη χρήση ανάλογων μέσων» αναφέρει ο Σβιλάνοβιτς στην επιστολή του προς το λόρδο Ρόμπερτσον.
Μάλιστα, τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ντούσαν Μιχαΐλοβιτς, εξήγγειλε την ενίσχυση των μέτρων προστασίας των Σέρβων αστυνομικών που υπηρετούν στη νότια Σερβία και ειδικότερα στις περιοχές κοντά στη ζώνη ασφαλείας.
«Αυτήν τη στιγμή τα χέρια των αστυνομικών στη νότια Σερβία είναι δεμένα και δεν μπορούν να επέμβουν, ώστε να διασφαλίσουν την ειρήνη. Θα έλεγα ότι παίζουν το ρόλο πήλινων περιστεριών» δήλωσε ο Μιχαΐλοβιτς στο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.
Διαδηλώσεις στο βόρειο Κόσοβο
Στο μεταξύ, διαδηλώσεις έχουν προγραμματίσει για σήμερα, Δευτέρα, οι Σέρβοι σε τρεις πόλεις του βόρειου Κοσόβου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βομβιστική επίθεση της περασμένης Παρασκευής εναντίον λεωφορείου στο Ποντούγεβο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο επτά ομοεθνών τους και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων σαράντα τριών.
Όπως μεταδίδει ο Β92, διαδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο βόρειο σερβικό τομέα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, στο Ζούμπιν Πότοκ και το Λεπόσαβιτς. Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και το Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια των οποίων Σέρβοι απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν προς τα σερβόφωνα χωριά, προκειμένου να τα προστατέψουν.
Προειδοποιήσεις για εξάπλωση της βίας και στην ΠΓΔΜ
Την ώρα που κλιμακώνεται η βία στα σύνορα Ν.Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου, ο διευθυντής της σερβικής οργάνωσης για τις διεθνείς σχέσεις, Ντούσαν Γιάνιτς, προειδοποιεί ότι η κρίση θα εξαπλωθεί σύντομα και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συγκεκριμένα στο δυτικό τμήμα, όπου κατοικεί κυρίως η αλβανική μειονότητα.
«Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ΠΓΔΜ ενδέχεται να μετατραπεί σε νέο μέτωπο συγκρούσεων, και να αναλάβουν δράση για την οριστική αντιμετώπιση των Αλβανών αυτονομιστών που δρουν σήμερα στη νότια Σερβία» δηλώνει ο Γιάνιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βελιγραδίου Glas Javnosti.
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Πάβλε Τρογιάνοφ, κάνει λόγο, μάλιστα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Vest για κέντρα συγκέντρωσης και εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων Αλβανών που λειτουργούν στην ΠΓΔΜ. Ο Τρογιάνοφ αναφέρει ότι προετοιμάζεται εαρινή εκστρατεία στη νότια Σερβία, η οποία θα εξαπολυθεί συγχρόνως από διάφορα σημεία και από το έδαφος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Έκκληση Μπιλντ προς την ΕΕ για ανάληψη δράσης
Να αναλάβει ενεργό δράση στο Κοσσυφοπέδιο και τη νότια Σερβία, προκειμένου να σταματήσει το νέο κύμα βίας, ζήτησε από την ΕΕ ο ειδικός αποσταλμένος του ΟΗΕ για τα Βαλκάνια, Καρλ Μπιλντ.
«Ακόμη και αν εμείς, στα Ηνωμένα Έθνη, αναπτύσσουμε δράση στη νότια Σερβία, θεωρούμε ότι είναι πολύ φυσικό να προσβλέπουμε στην ΕΕ, όταν πρόκειται για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Δεν θεωρούμε ότι ακόμη μία μεγάλη επιχείρηση του ΟΗΕ αποτελεί εναλλακτική λύση» τόνισε ο Καρλ Μπιλντ σε συνέντευξή του στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΜΠΕ
- ΗΠΑ: Η κατάρριψη των δύο μαχητικών από το Ιράν δοκιμάζει το αφήγημα της αμερικανικής αεροπορικής κυριαρχίας
- LIVE: Βουλιαγμένη – Ολυμπιακός
- Η μυστική ζωή του Μάικλ Τζάκσον ως «Τζο», Μάρτυρα του Ιεχωβά – Για τη «σωτηρία της ψυχής»
- Ασύλληπτα χρήματα: Πόσα πήραν οι Μέσι, Ρονάλντο, Εμπαπέ και Βινίσιους για τη διαφήμιση της Lego (pic)
- Σύνοδος Πρυτάνεων: «Όχι» των φοιτητών σε ιδιωτικά ΑΕΙ και διαγραφές
- Τουρνάς: Όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα και το φετινό καλοκαίρι – Η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
