43

Τις εκθέσεις των ειδικών ψυχιάτρων πραγματογνωμόνων επικαλέστηκαν την Πέμπτη οι συνήγοροι του 25χρονου Παντελή Καζάκου, Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Γιώργος Πρασιανάκης, οι οποίες αποφαίνονται ότι ο ρατσιστής μακελάρης χρήζει εγκλεισμού σε δημόσιο ψυχιατρικό κατάστημα.

Στη δίκη, που συνεχίστηκε σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο, οι συνήγοροι του Καζάκου σε κοινή δήλωσή τους προς το δικαστήριο ανέφεραν ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας και το λοιπό αποδεικτικό υλικό προκύπτει πως ο κατηγορούμενος στερείται την ικανότητα καταλογισμού, ως ψυχωσικός.


Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των παριστάμενων στην αίθουσα, γνωστών και φίλων των θυμάτων, οι οποίοι κινήθηκαν με άγριες διαθέσεις προς τα έδρανα των δικηγόρων, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η συνεδρίαση.


Οι μαρτυρίες των θυμάτων


Σήμερα, ωστόσο, στο δικαστήριο κατέθεσαν και επτά αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ των οποίων δύο από τα θύματα, ο Πακιστανός Αχμέτ Νεσάρ και ο Μοχάμεντ Ντάντον από το Μπανγκλαντές, τους οποίους ο Καζάκος κατηγορείται ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά· τον πρώτο στην οδό Λιοσίων και το δεύτερο στην οδό Κλεισθένους στην Ομόνοια, τη νύχτα της 21ης προς 22η Οκτωβρίου 1999.


Και οι δύο περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια την περιπέτειά τους: δέχτηκαν την επίθεση του άγνωστου μέχρι τότε Παντελή Καζάκου, ο οποίος έβγαλε ένα πιστόλι από το μπουφάν του, τους σημάδεψε στο κεφάλι και τους πυροβόλησε τραυματίζοντάς τους σοβαρά (διαμπερή τραύματα στο λαιμό και τον αυχένα).


Η κατάθεση του πατέρα του


Ο τελευταίος μάρτυρας που εξετάστηκε σήμερα ήταν ο πατέρας του κατηγορουμένου, Νικόλαος Καζάκος, ο οποίος κατέθεσε ότι ο γιος του από μικρός είχε ψυχολογικά προβλήματα, μιλούσε ασυνάρτητα, ισχυριζόταν ότι έβλεπε οράματα και ότι άκουγε φωνές που ανέφεραν ότι αλλόθρησκοι θα μας σφάξουν. «Αυτά όλα που μας λέτε σήμερα δεν τα είχατε πει στην κατάθεσή σας στην προανάκριση. Γιατί άραγε;» διερωτήθηκε η εισαγγελέας της έδρας κ. Αδελίνη.


Ο ίδιος, πάντως, ο κατηγορούμενος καθ όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, όπως και χθες, έδειχνε σχεδόν αδιάφορος. Καθισμένος στο εδώλιο, παρακολουθούσε ασυγκίνητος όσα κατέθεταν οι μάρτυρες.


Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με την εξέταση και άλλων μαρτύρων.

ΑΠΕ