Σε λίγες ώρες ανακοινώνεται η πλήρης χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος
Ουάσιγκτον: Η χαρτογράφηση του γενετικού κώδικα, το σημαντικότερο ίσως επίτευγμα των τελευταίων δεκαετιών, θα ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα από δύο ερευνητικά εργαστήρια, ταυτόχρονα. Παράλληλα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο άνθρωπος έχει πολύ λιγότερα γονίδια από όσα πίστευαν -μόλις 30.000- και πολλά από αυτά είναι γονίδια ίδια με αυτά των μικροβίων.
Ουάσιγκτον: Η χαρτογράφηση του γενετικού κώδικα, το σημαντικότερο ίσως επίτευγμα των τελευταίων δεκαετιών, θα ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα από δύο ερευνητικά εργαστήρια, ταυτόχρονα. Παράλληλα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο άνθρωπος έχει πολύ λιγότερα γονίδια από όσα πίστευαν -μόλις 30.000- και πολλά από αυτά είναι γονίδια ίδια με αυτά των μικροβίων.
Τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας έρευνας θα ανακοινωθούν από δύο “αντίπαλες” επιστημονικές ομάδες: η εταιρεία Celera Genomics θα δημοσιεύσει τα συμπεράσματά της στο επιστημονικό περιοδικό Science, ενώ ο αμερικανικός κυβερνητικός οργανισμός National Human Research Institute στο περιοδικό Nature. Οι χρήστες του Internet θα έχουν πρόσβαση στις δημοσιεύσεις από τους δικτυακούς τόπους των περιοδικών.
Οι επιστήμονες όμως έχουν εκπλαγεί με την ανακάλυψη μόνο 30.000 γονιδίων περίπου, καθώς οι αρχικές τους εκτιμήσεις κυμαίνονταν περίπου στα 50.000 με 100.000 γονίδια. Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, πολλά από τα γονίδια είναι ίδια με αυτά των μικροβίων. Η πιθανότερη εξήγηση γι΄ αυτό το εντυπωσιακό συμπέρασμα είναι οι μικροβιακές μολύνσεις που δεχόταν το ανθρώπινο είδος κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του, σύμφωνα με τον Αρη Πατρινό, διευθυντή του Προγράμματος για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας. Ο Έλληνας επιστήμονας έχει επωμιστεί, με εντολή της αμερικανικής κυβέρνησης, το δύσκολο έργο να συντονίσει τις δύο ερευνητικές ομάδες.
Ο Δρ Κρεγκ Βέντερ, διευθυντής της Celera, δήλωσε: “Ο άνθρωπος έχει διπλάσια γονίδια από τη μύγα και μόλις 300 περισσότερα από ένα ποντίκι. Οι επιπλοκές αυτού του ευρήματος είναι συνταρακτικές, αφού θα οδηγήσουν σε ανακαλύψεις που θα σώσουν πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι θα πέθαιναν από τρομακτικές αρρώστιες”.
Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς…
Παρά τη μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη, θα χρειαστούν και άλλες δεκαετίες έρευνας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατανόηση ασθενειών, που σχετίζονται με αλλαγές στα γονίδια, και οι επιστήμονες να είναι σε θέση να επέμβουν σε αυτά και να εφαρμόσουν γονιδιακή θεραπεία.
Ο Δρ Έρικ Νέστλερ, από το Νοτιοδυτικό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας, επισημαίνει: “Στην προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε την αλληλουχία του ανθρώπινου γονιδιώματος είναι σαν να κρατάμε στο χέρι μας έναν οδηγό δρόμων, ο οποίος μας βοηθά να αποκωδικοποιήσουμε όλες τις γενετικές δυσλειτουργίες. Αυτές είναι που μελλοντικά προκαλούν διάφορες ανίατες ασθένειες”. Σύμφωνα με τον ίδιο, ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ο εθισμός στο αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες μπορούν να κληρονομηθούν και οι ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι το 50% σχεδόν του κινδύνου εθισμού οφείλεται σε δυσλειτουργίες των γονιδίων.
health.in.gr
- «Η σιωπή δεν προστατεύει» – Νέα εποχή για τον ουκρανικό στρατό, νέες δοκιμασίες για τον Ζελένσκι
- Πώς αισθάνεται ένας αδέσποτος σκύλος; Η επιστήμη δίνει μια πιο σύνθετη απάντηση
- Μπάρμπαρα Χάτον: Η δισεκατομμυριούχος συλλέκτρια κοσμημάτων, η κληρονομιά στα 21 και οι 7 ατυχείς γάμοι
- Και επίσημα ο Γεντβάι στην Αλ Σαμπάμπ (pic)
- Greeks Most Pessimistic in Eurozone on Inflation, Growth, ECB Says
- Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ανοίγει τη Δευτέρα – Οι κρίσιμες λεπτομέρειες
- Ελληνική οικονομία: Η επόμενη «μάχη» μετά το δημόσιο χρέος
- Γιατί ο Μέσι είναι νοκ άουτ απο το All Star game του MLS
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442