Ατλάντα: H National Academy of Sciences Institute of Medicine καθόρισε το ανώτατο όριο ημερήσιας κατανάλωσης βιταμίνης Α σε 10.000 διεθνείς μονάδες ή σε 3.000 μικρογραμμάρια. Μέχρι πρότινος, το ανώτατο ημερήσιο όριο ήταν 25.000 διεθνείς μονάδες, αλλά το ποσοστό αυτό θεωρήθηκε υψηλό, καθώς οι μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α μπορεί να βλάψουν το ήπαρ, το νευρικό σύστημα, τα οστά και τις αρθρώσεις, ενώ ενδέχεται ακόμη να οδηγήσουν σε συγγενείς ανωμαλίες.


Σύμφωνα με το CNN, οι περισσότεροι Αμερικανοί λαμβάνουν τη βιταμίνη Α από το κρέας, το γάλα και το ψάρι, ενώ και τα κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος φρούτα θεωρούνται εξίσου πλούσια σε βιταμίνη Α. Αλλωστε, και η Β καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.


Το ινστιτούτο ανακοίνωσε επίσης τα νέα επιτρεπτά όρια για πολλές άλλες βιταμίνες και διατροφικά συμπληρώματα και όρισε τις νέες ημερήσιες τιμές κατανάλωσης σιδήρου για τις μεταεμμηνοπαυσικές γυναίκες σε 18 μικρογραμμάρια και για τις λεχώνες σε 27 μικρογραμμάρια. Επιπλέον, καθόρισε ως ανώτατο όριο λήψης σιδήρου τα 45 μικρογραμμάρια, καθώς η υπερβολική κατανάλωσή του βλάπτει το στομάχι, ενώ εικάζεται ότι μπορεί να συμβάλλει και στις καρδιοπάθειες.

health.in.gr