26

Μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Ο «πατέρας» των τελευταίων γενεών των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, ο Ανδρέας Μουράτης, άφησε την τελευταία του πνοή στο Τζάνειο Νοσοκομείο σε ηλικία 75 ετών.

Ο θρυλικός «Μισούρι» αγωνίστηκε στην ομάδα που αγαπούσε παθολογικά, τον Ολυμπιακό, στις δεκαετίες 40 και 50, ενώ ήταν στην «ερυθρόλευκη» οικογένεια μέχρι να κλείσει τα μάτια του, βοηθώντας σε ρόλο φροντιστή.


Ο Ανδρέας Μουράτης προσέφερε τα μέγιστα για να φτάσει ο Ολυμπιακός στην κατακτηση του 1ου μεταπολεμικού τίτλου την περίοδο 1946-47 μαζί με άλλες θρυλικές μορφές των Πειραιωτών, όπως ο Μινάρδος, ο Βάζος, ο Χατζησταυρίδης και ο Γιάννης Χέλμης.


Με τη χρυσή καρδιά και την παγκόσμια κλάση του ως αμυντικός αναδείχθηκε καθηγητής ποδοσφαίρου, έστω και εάν δεν ήξερε γράμματα, καθώς είναι αξιοσημείωτο ότι υπέγραφε με σταυρό.


Θεωρείται από τους μεγαλύτερους παίκτες της 75χρονης ιστορίας του Ολυμπιακού. Διέθετε σπουδαίο άλμα, γρήγορη αντίδραση και δύναμη, θεαματικές ενέργειες, σουτ βολίδες, άψογη εκτέλεση στα φάουλ και στα πέναλτι. Ήταν 16 φορές διεθνής πετυχαίνοντας ένα γκολ.


Υπήρξε ίσως ο κορυφαίος οπισθοφύλακας όλων των εποχών στην εθνική. Αγαπητός από όλο τον κόσμο, είχε μεγάλη αδυναμία στον Μπέμπη και θύμωνε όταν τον χτυπούσαν οι αντίπαλοι.


Ο άνθρωπος με το τετράγωνο μυαλό και τη χρυσή καρδιά έδινε από το υστέρημά του στους συνανθρώπους του. Ενέργειες και συμπεριφορές που παραπέμπουν σε άλλες ξεθωριασμένες εποχές, τότε που στα γήπεδα παιζόταν ποδόσφαιρο.


Ο Ανδρέας Μουράτης κηδεύεται την Τρίτη με δαπάνη του Ολυμπιακού, κατόπιν σχετικής εντολής του προέδρου της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, Σωκράτη Κόκκαλη.


Ν.Γ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ