Το στρες επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Λονδίνο: Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, το στρες μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στις αναπνευστικές λοιμώξεις και στην πνευμονία. Οι ίδιοι αποφάνθηκαν ότι οι ηλικιωμένοι που παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα στρες, όταν εμβολιάστηκαν είχαν περισσότερες πιθανότητες να πληγούν από τη θανατηφόρο ασθένεια.
Λονδίνο: Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, το στρες μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στις αναπνευστικές λοιμώξεις και στην πνευμονία. Οι ίδιοι αποφάνθηκαν ότι οι ηλικιωμένοι που παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα στρες, όταν εμβολιάστηκαν είχαν περισσότερες πιθανότητες να πληγούν από τη θανατηφόρο ασθένεια.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες του Ohio State University, είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι η ισχύς ενός βακτηριακού εμβολίου πιθανώς να μειώνεται από τα επίπεδα στρες του εμβολιαζομένου. Οι ερευνητές εξέτασαν 52 ηλικιωμένους, τους οποίους υπέβαλαν σε ψυχολογικά τεστ και σε αιματολογικές εξετάσεις προκειμένου να αξιολογήσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τα επίπεδα του στρες πριν από τη χορήγηση του εμβολίου.
Στη συνέχεια και αφού η εθελοντική ομάδα εμβολιάστηκε, οι επιστήμονες μελέτησαν τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Γ (IgG), ενός αντισώματος που βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τα βακτήρια που προκαλούν την πνευμονία. Βρήκαν ότι, ενώ αρχικά όλοι οι εθελοντές είχαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, έξι μήνες αργότερα τα αντισώματα αυτά είχαν μειωθεί σημαντικά σε όσους ζούσαν κάτω από αγχογόνες συνθήκες.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ρον Γκλάσερ, επικεφαλής της έρευνας, όσοι βρίσκονται κάτω από έντονο στρες θα πρέπει να αποφεύγουν τους εμβολιασμούς μέχρι να ηρεμήσουν.
Επιπλέον, άλλες έρευνες δείχνουν ότι το στρες επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της γρίπης και της ηπατίτιδας.
health.in.gr
- Μουντιάλ 2026: Ισπανός πιλότος «γλέντησε» Αργεντινούς επιβάτες μετά τη λήξη του τελικού (vid)
- Αυτό το καλοκαίρι κάθε βραδιά μεταμορφώνεται σε μία κινηματογραφική εμπειρία με την Xiaomi TV S Mini LED Series 2026
- ΗΠΑ: Η «δίψα» για data centers… συρρικνώνει λίμνες – Οι εντυπωσιακές συμπτώσεις
- Ο Μπρους Λι πέθανε ξαφνικά στο απόγειο της καριέρας του – Οι τελευταίες ημέρες της ζωής του
- Απέναντι στους εμπόρους πτυχίων χρειάζονται πολιτικές όχι συνθήματα
- Ντε Λα Φουέντε: Ο πιο φθηνός πρωταθλητής
- Ακρόπολη: Άνδρας τραυμάτισε δύο Αμερικανούς τουρίστες με μαχαίρι
- Ρόντμαν για ΛεΜπρόν: «Ο ευκολότερος παίκτης που θα μπορούσα να μαρκάρω»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-MKv9gQHpICM-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442