Tο oλλανδικό κοινοβούλιο ψηφίζει για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας
Ρότερνταμ: Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο oλλανδικό κοινοβούλιο η ψηφοφορία για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις ειδικών, το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί χωρίς προβλήματα, και σε μερικές ώρες η Ολλανδία αναμένεται να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποιεί την ευθανασία.
Ρότερνταμ: Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο oλλανδικό κοινοβούλιο η ψηφοφορία για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις ειδικών, το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί χωρίς προβλήματα, και σε μερικές ώρες η Ολλανδία αναμένεται να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποιεί την ευθανασία.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολύ αυστηρά κριτήρια, βάσει των οποίων οι γιατροί θα μπορούν να δίνουν τέλος στη ζωή ασθενών που βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου, χωρίς αυτό να θεωρείται πράξη αξιόποινη.
Με βάση το προσχέδιο, για να είναι νόμιμη η ευθανασία, θα πρέπει ο ασθενής να αισθάνεται ανυπόφορο και συνεχή πόνο και να είναι ο ίδιος αυτός που έχει ζητήσει επανειλημμένα βοήθεια για να πεθάνει. Επιπλέον, απαιτείται και δεύτερη ιατρική γνωμάτευση.
Σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Ολλανδών τίθεται υπέρ της ευθανασίας, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι οπαδοί, θρησκευτικών κυρίως οργανώσεων, που αντιτίθενται στη νομιμοποίησή της.
Επί σειρά ετών, η ευθανασία αντιμετωπιζόταν χωρίς ιδιαίτερη αυστηρότητα στην Ολλανδία, αλλά βάσει του υπάρχοντος νομικού πλαισίου θεωρούνταν παράνομη. Η διαδικασία είχε αποτέλεσμα οι γιατροί που εμπλέκονται σε ανάλογες υποθέσεις να είναι υπόλογοι ενώπιον της δικαιοσύνης.
Πηγή: ΜΠΕ
health.in.gr
- ΠΑΣΟΚ: Τα «καρφιά» Ανδρουλάκη, το άρθρο 110 και το πρέσινγκ στο Μαξίμου
- Η Βιλερμπάν έδωσε εγγυήσεις στον Φρανσίσκο και «τελείωσε» τις φήμες για το μέλλον του
- Σαουδική Αραβία: Ελληνικοί Patriot αναχαίτισαν βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη
- Όταν η ΝΔ ομολογεί ότι θέλει να μετατρέψει το προεκλογικό της πρόγραμμα και το ιδεολογικό της στίγμα σε συνταγματική διάταξη
- Ισπανία – Γαλλία: Πύρινη κόλαση – Πάνω από 220 χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους
- Ελλάδα – Ιταλία: Μεγάλη «μάχη» για την πρόκριση στον τελικό του World Cup στο Σίδνεϊ!
- Διακοπές: Ταξίδια ανάλογα με την κάθε γενιά – Τι προτιμούν Gen Z, Millennials, Gen X και Boomers
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου δεν μας τα λέει καλά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)





![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)
















![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)



































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442