Διχασμένη η ιεραρχία εν όψει της συζήτησης για την επίσκεψη του Πάπα
Η διατυπωμένη επιθυμία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β να επισκεφθεί τον προσεχή Απρίλιο την Ελλάδα, μόνο αν η Ορθόδοξη Εκκλησία συναινέσει σε αυτή την επίσκεψη, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του Βατικανού, βρίσκει διχασμένη την ιεραρχία. Το θέμα θα απασχολήσει αύριο, Δευτέρα, τη Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα αποφανθεί στις αρχές Δεκεμβρίου κατά πόσον ο Πάπας είναι ευπρόσδεκτος στη χώρα μας.
37
Η διατυπωμένη επιθυμία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β να επισκεφθεί τον προσεχή Απρίλιο την Ελλάδα, μόνο αν η Ορθόδοξη Εκκλησία συναινέσει σε αυτή την επίσκεψη, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του Βατικανού, βρίσκει διχασμένη την ιεραρχία. Το θέμα θα απασχολήσει αύριο, Δευτέρα, τη Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα αποφανθεί στις αρχές Δεκεμβρίου κατά πόσον ο Πάπας είναι ευπρόσδεκτος στη χώρα μας.
Όπως δηλώνει στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, «δεν είναι εύκολο να λησμονήσει κανείς την ιστορία και βεβαίως τον κίνδυνο να αναμοχλευτούν τυχόν πάθη που στο παρελθόν σημάδεψαν τη σχέση μας». Ωστόσο, στην ερώτηση εάν η Ορθόδοξη Εκκλησία λέει «ναι» η «όχι» στον ερχομό του Πάπα, ο κ. Ιγνάτιος είναι επιφυλακτικός: «Δεν είναι εύκολο να απαντήσουμε όχι. Θα πρέπει να διαφυλαχτεί ο προσκυνηματικός χαρακτήρας και να συμβάλουν όλες οι πλευρές ώστε η επίσκεψη να σταθεί ικανή να επουλώσει τραύματα […] και γιατί όχι να αποδείξει από την πλευρά του ποντίφικα ότι υπάρχει ειλικρινής διάθεση για ουσιαστική προσέγγιση στην αλήθεια».
«Θα πρέπει να σταθούμε με ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι πρόκειται για αίτηση επισκέψεως και όχι για πρόσκληση» επισημαίνει ο κ. Ιγνάτιος και προσθέτει ότι «με αυτές τις προϋποθέσεις, θα πρέπει όλοι να σκεφτούμε τον αντίκτυπο που θα έχει η απάντησή μας στη συνέχεια της παρουσίας μας ως Εκκλησίας μέσα στην Ευρώπη και στον κόσμο».
Σχολιάζοντας το ζήτημα της πιθανής επίσκεψης του Πάπα στη χώρα μας, ο μητροπολίτης Κεφαλληνίας Σπυρίδων δηλώνει αντίθετος στην έλευση του στη χώρα μας, εκτιμώντας πως θα δημιουργήσει μεγάλη ένταση στο πλήρωμα της Εκκλησίας.
«Οι Έλληνες παρακολουθούν τη δράση του Πάπα. Γνωρίζουν πολύ καλά την Ουνία και τις άλλες ενέργειες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έναντι της Ορθοδόξου» υποστηρίζει ο κ. Σπυρίδων, ο οποίος δηλώνει ευθαρσώς ότι «εάν ήμουν συνοδικός θα έλεγα όχι στην επίσκεψη».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι γιοι του Μάικλ Τζάκσον, ο 24χρονος Μπίγκι και ο 29χρονος Πρινς, σε μια σπάνια κοινή εμφάνιση
- Σύρος: Εκτός κινδύνου ο 13χρονος μετά από δάγκωμα οχιάς
- Παναθηναϊκός: Ποια είναι τα σενάρια που στέλνουν τους Πράσινους στην εξάδα της Euroleague
- Θεσσαλονίκη: Πήγε να κλέψει φορτηγό και ο ιδιοκτήτης του επιτέθηκε με τσεκούρι
- ΕΕ: Ποιες χώρες σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε τιμές ακινήτων το 2025
- Ιτούδης για την πρόκριση της Χάποελ στα play off: «Οι haters μας δίνουν κίνητρο και μας αρέσει αυτό»
- Χανιά: Πασχαλινός καφές με φόντο τα πολεμικά πλοία στη Σούδα
- Η Καλλίπολη του Νετανιάχου: Από τον Μπίμπι στον επίδοξο Τσώρτσιλ, μια λανθασμένη εκτίμηση για τη Μέση Ανατολή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442