Να εξαλειφθούν οι αντιπαλότητες στα Βαλκάνια, δηλώνει ο Σημίτης εν όψει της Διαβαλκανικής
Η αντιπαλότητα, ο εθνικισμός και οι αγκυλώσεις του παρελθόντος αποτελούν μονόδρομο για την εμπέδωση κλίματος ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας την Τρίτη σε τηλεοπτικό κανάλι της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, εν όψει της Διαβαλκανικής συνάντησης κορυφής στα Σκόπια.
35
Η αντιπαλότητα, ο εθνικισμός και οι αγκυλώσεις του παρελθόντος αποτελούν μονόδρομο για την εμπέδωση κλίματος ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας την Τρίτη σε τηλεοπτικό κανάλι της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, εν όψει της Διαβαλκανικής συνάντησης κορυφής στα Σκόπια.
«Η Ελλάδα πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών και η ενσωμάτωσή τους στις ευρωατλαντικές δομές ασφάλειας και άμυνας καθίστανται επιβεβλημένες στο σημερινό σύστημα των διεθνών σχέσεων» τόνισε ο κ. Σημίτης.
«Πάγια πολιτική της χώρας μου ήταν και είναι η ενεργός συμβολή της με πολλαπλές πρωτοβουλίες στην υπέρβαση της κρίσης που αντιμετωπίζουν κατά περιόδους οι βαλκανικές χώρες. Και αυτό φάνηκε με την κινητικότητα που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση για την άρση του αδιεξόδου στη Γιουγκοσλαβία» προσέθεσε. Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των λαών των Βαλκανίων για την επίτευξη της ειρήνης και της ευημερίας.
Εν τω μεταξύ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος θα συμμετάσχει στη Διαβαλκανική, τόνισε ότι η συνάντηση δίνει την «εξαιρετική ευκαιρία να ανοίξει μια νέα σελίδα συνεργασίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, κυρίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και την εκλογή του Βόισλαβ Κοστούνιτσα».
Ο ίδιος επισήμανε ότι θα αξιοποιήσει την ευκαιρία και για διμερείς επαφές τόσο με την ηγεσία της ΠΓΔΜ όσο και με άλλους ηγέτες, με αντικείμενο την εξέλιξη των σχέσεων των χωρών της περιοχής με την ΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΠΑΣΟΚ: Τα «καρφιά» Ανδρουλάκη, το άρθρο 110 και το πρέσινγκ στο Μαξίμου
- Η Βιλερμπάν έδωσε εγγυήσεις στον Φρανσίσκο και «τελείωσε» τις φήμες για το μέλλον του
- Σαουδική Αραβία: Ελληνικοί Patriot αναχαίτισαν βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη
- Όταν η ΝΔ ομολογεί ότι θέλει να μετατρέψει το προεκλογικό της πρόγραμμα και το ιδεολογικό της στίγμα σε συνταγματική διάταξη
- Ισπανία – Γαλλία: Πύρινη κόλαση – Πάνω από 220 χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους
- Ελλάδα – Ιταλία: Μεγάλη «μάχη» για την πρόκριση στον τελικό του World Cup στο Σίδνεϊ!
- Διακοπές: Ταξίδια ανάλογα με την κάθε γενιά – Τι προτιμούν Gen Z, Millennials, Gen X και Boomers
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου δεν μας τα λέει καλά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)























![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)



































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442