25

Την παραπομπή σε δίκη του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ Αθανάσιου Βασιλόπουλου για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες, επίσης από αμέλεια, εισηγείται με σχετική πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ο Εισαγγελέας Εφετών Κ.Καφίρης. Η υπόθεση αφορά στην αστυνομική επιχείρηση στο διαμέρισμα της οδού Νιόβης 4, στις 23 Σεπτεμβρίου 1998, που κατέληξε στο θάνατο της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη από το Ρουμάνο Σορίν Ματέι.

Η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί και διαταχτεί από τον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ Α.Βασιλόπουλο, με σκοπό να συλληφθεί ο Ρουμάνος κακοποιός, ο οποίος, με την απειλή μιας απασφαλισμένης χειροβομβίδας, είχε μπει στο διαμέρισμα και κρατούσε ομήρους την Αμαλία Γκινάκη και την οικογένειά της.


Σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα, υπεύθυνος της αποτυχημένης εκείνης αστυνομικής επιχείρησης, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο της Γκινάκη και του Ρουμάνου, αλλά και τον τραυματισμό οκτώ αστυνομικών, είναι αποκλειστικά ο τότε αρχηγός της ΕΛΑΣ. «Εσφαλμένα εκτίμησε και το ότι η χειροβομβίδα ήταν ψεύτικη, και το ότι έπρεπε να πραγματοποιηθεί αιφνιδιαστική επέμβαση στο συγκεκριμένο διαμέρισμα» τονίζει στην πρότασή του ο Εισαγγελέας.


Η εισαγγελική αυτή πρόταση γίνεται ύστερα από έφεση που άσκησε η οικογένεια Γκινάκη κατά του βουλεύματος που εξέδωσε το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, με το οποίο απάλλασσε από κάθε κατηγορία όχι μόνο τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ, αλλά και άλλους ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς.


Η οικογένεια Γκινάκη έχει προσφύγει και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, αξιώνοντας το ποσό των 700 εκατ. δρχ. ως αποζημίωση για τις ηθικές και υλικές βλάβες που έχει υποστεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ