29

Η θεαματική επιχείρηση των αστυνομικών αρχών της Βενεζουέλας Orinoco 2000 ξεκίνησε με εντυπωσιακά αποτελέσματα: πέντε τόνοι κολομβιανής κοκαΐνης, συνολικής αξίας 400 εκατ. δολαρίων (148,7 δισ. δρχ.), και 14 μέλη του κυκλώματος, που σκόπευαν να τη διακινήσουν στη νότια Ευρώπη, βρέθηκαν στα χέρια της τοπικής Δίωξης Ναρκωτικών. Η κινηματογραφική επιχείρηση έγινε από 200 αστυνομικούς στα βάθη της ζούγκλας με χρήση αεροσκαφών, ελικοπτέρων και πλοιαρίων.

Στην επιχείρηση συμμετείχε και η Ελλάδα (όπως και η Ιταλία, η Κολομβία, η Γαλλία, η Βρετανία και ο Παναμάς), καθώς η Βενεζουέλα ζήτησε τη συμμετοχή αξιωματούχων από πολλές χώρες για να πετύχει να εξαρθρώσει το δίκτυο που κρύβεται στις δύσβατες ζούγκλες της χώρας και από εκεί συντονίζει τη μεταφορά της κοκαΐνης στην Ευρώπη.


Αυτή, ωστόσο, η επιτυχία (που αποτελεί ρεκόρ για τα δεδομένα της Βενεζουέλας) είναι μόνο το πρώτο βήμα, όπως δηλώνει η τοπική αστυνομία. Η επιχείρηση συνεχίζει να εξελίσσεται με εισβολές σε σπίτια και επιχειρήσεις, που εδρεύουν στα νησάκια του ποταμού Ορινόκο, καθώς εκεί έχουν στήσει τη βάση τους οι βαρόνοι του καρτέλ Λος Μελίζος.


Την ίδια ώρα, τοπικές Αρχές συλλαμβάνουν συνεργάτες του παράνομου δικτύου στην Ευρώπη. Ενα άτομο στη Γαλλία και δύο στην Ιταλία έπεσαν στα χέρια των Αρχών, καθώς πιστεύεται πως επρόκειτο να διευκολύνουν τους Νοτιοαμερικανούς παρανόμους να εισάγουν στην Ευρώπη τη μεγάλη ποσότητα των ναρκωτικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press