Δέκα δισ. δραχμές το χρέος του Γλύξμπουργκ προς την Ελλάδα
Δέκα δισεκατομμύρια δραχμές οφείλει ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ στο ελληνικό κράτος, σύμφωνα με τα πορίσματα δύο μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών εκτιμήσεων.
Δέκα δισεκατομμύρια δραχμές οφείλει ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ στο ελληνικό κράτος, σύμφωνα με τα πορίσματα δύο μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών εκτιμήσεων.
Στις εταιρείες Deloitte & Touch και Lambert Smith Hampton κατέφυγε η ελληνική κυβέρνηση ύστερα από την προσφυγή του τέως κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Οι εταιρείες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τέως βασιλική οικογένεια, μετά την απαλλοτρίωση της επίμαχης περιουσίας, όχι μόνο δεν δικαιούται να διεκδικεί αποζημιώσεις, αλλά οφείλει και 10 δισ. δραχμές, καθώς οι απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου υπερκαλύπτουν τη χρηματική αξία των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν.
Πιο συγκεκριμένα, τα πορίσματα των δύο οίκων, τα οποία παρουσιάζει σήμερα, Τετάρτη, η εφημερίδα Τα Νέα, έχουν ήδη παραδοθεί στο αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με αυτά, η αξία των επίμαχων εκτάσεων ανέρχεται σε τρέχουσες τιμές στο ποσό των 187,592 δισ. δραχμές, ενώ οι οφειλές του Γλύξμπουργκ προς το ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται στα 197, 532 δισ. δραχμές για το διάστημα 1945-1999.
Η προσφυγή του τέως θα συζητηθεί στις 14 Ιουνίου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Οπως αναφέρουν οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους στην εφημερίδα Τα Νέα, η απόφαση του Δικαστηρίου δεν πρόκειται να εκδοθεί πριν από τις αρχές του 2001.
Πάντως, αν γίνουν αποδεκτές έστω και κάποιες από τις θέσεις του τέως για παραβίαση των περιουσιακών του δικαιωμάτων, τότε θα ξεκινήσει νέα διαδικασία για την αποτίμηση της ζημιάς που υπέστη, ώστε να επιδικαστεί και η σχετική αποζημίωση.
Στις 10 Μαΐου, το jazz trio των Camila Nebbia, Gonçalo Almeida και Sylvain Darrifourcq καταλαμβάνει τη σκηνή του θεάτρου Baumstrasse, ως «ζέσταμα» για τα φετινά Φ Hill Sessions