Απώλεια για τη δημοσιογραφία ο θάνατος του Κ.Σορκ στη Σιέρα Λεόνε
Η κάλυψη της τραγωδίας του πολέμου από το μέτωπο των Βαλκανίων έως τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία, το Ανατολικό Τιμόρ και την Τσετσενία καθιέρωσε τον 53χρονο Κερτ Σορκ ως το σημαντικότερο πολεμικό ανταποκριτή της δεκαετίας. Τελευταίος σταθμός του ήταν η ταραγμένη Σιέρα Λεόνε, όπου το απόγευμα της Τετάρτης βρήκε τραγικό θάνατο από τα πυρά των ανταρτών του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου.
Η κάλυψη της τραγωδίας του πολέμου από το μέτωπο των Βαλκανίων έως τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία, το Ανατολικό Τιμόρ και την Τσετσενία καθιέρωσε τον 53χρονο Κερτ Σορκ ως το σημαντικότερο πολεμικό ανταποκριτή της δεκαετίας. Τελευταίος σταθμός του ήταν η ταραγμένη Σιέρα Λεόνε, όπου το απόγευμα της Τετάρτης βρήκε τραγικό θάνατο από τα πυρά των ανταρτών του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου.
Πρόκειται για έναν από τους πιο θαρραλέους και ευφυείς δημοσιογράφους που είχα την τύχη να συνεργαστώ κατά τη διάρκεια της 35ετούς μου θητείας ως διπλωμάτης ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, εμφανώς συντετριμμένος από την είδηση του θανάτου του Κερτ Σορκ.
Ο 53χρονος πολεμικός ανταποκριτής είναι μεταξύ των πέντε δημοσιογράφων που αναφέρει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο βιβλίο του To End a War, στο οποίο περιγράφει την κρίση στη Βοσνία, ένα από τα αμέτρητα μέτωπα που επισκέφθηκε ο Κερτ Σορκ.
Είχε σχεδόν πάντα δίκιο και ήξερε περισσότερα από όλους τους αξιωματούχους με τους οποίους είχα επαφές. Δεν ήταν ποτέ προκατειλημμένος και ποτέ δεν έχανε την αισιοδοξία του ανέφερε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, προσθέτοντας ότι ο θάνατος του Κερτ Σορκ αποτελεί τεράστια απώλεια για το δημοσιογραφικό χώρο.
H δημοσιογράφος του CNN Κριστιάν Αμαντπούρ, η οποία είχε συνεργαστεί με τον Κερτ Σορκ στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο 53χρονος πολεμικός ανταποκριτής ήταν παράδειγμα για όλους εμάς που αυτοαποκαλούμαστε δημοσιογράφοι.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για το θανάτο του Αμερικανού πολεμικού ανταποκριτή, ενώ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε το θαυμασμό του για την αφοσίωση που είχε επιδείξει ο Κερτ Σορκ στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία κατά τη διάρκεια της καριέρας του.
Τα τελευταία δέκα χρόνια ο γερμανικής καταγωγής Κερτ Σορκ εργαζόταν για το Reuters. Ο διευθυντής του ειδησεογραφικού πρακτορείου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Σορκ περισσότερο από κάθε άλλο δημοσιογράφο έφερε στο φως της δημοσιότητας το δράμα των Κούρδων στη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο και αργότερα την τραγωδία των θυμάτων των βαλκανικών συγκρούσεων.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.