Ερωτήσεις στη Βουλή από Παπαθεμελή και Παυλόπουλο για τον κώδικα ιθαγένειας
Ερωτήσεις για το θέμα του κώδικα περί ιθαγένειας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Στέλιος Παπαθεμελής του ΠΑΣΟΚ και Προκόπης Παυλόπουλος της Νέας Δημοκρατίας. Αμφότεροι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αναδρομικής απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας σε όσους τη στερήθηκαν κατ εφαρμογή του καταργηθέντος πριν από τρία χρόνια άρθρου 19 του κώδικα ιθαγένειας.
Ερωτήσεις για το θέμα του κώδικα περί ιθαγένειας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Στέλιος Παπαθεμελής του ΠΑΣΟΚ και Προκόπης Παυλόπουλος της Νέας Δημοκρατίας. Αμφότεροι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αναδρομικής απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας σε όσους τη στερήθηκαν κατ εφαρμογή του καταργηθέντος πριν από τρία χρόνια άρθρου 19 του κώδικα ιθαγένειας.
Ο Σ.Παπαθεμελής τονίζει ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε τα περίπου 60.000 άτομα που στερούνται της ελληνικής ιθαγένειας, από τα οποία οι 50.000 είναι μουσουλμάνοι της Θράκης, θα λάβουν αμέσως διαβατήριο και ταυτότητα.
Πρακτικά, ένα τέτοιο μέτρο συνεπάγεται την εισαγωγή τριών μειονοτήτων: μουσουλμανικής, σκοπιανής και αλβανοτσαμικής. Οι μουσουλμάνοι μετατρέπονται αυτόματα σε στρατηγική μειονότητα της Αγκυρας και αποκτούν ρυθμιστικό ρόλο στις από δω και πέρα εκλογές, δηλώνει ο Σ.Παπαθεμελής.
Ο Π.Παυλόπουλος, από την πλευρά του, εκτιμά πως η κυβέρνηση δείχνει αδιαφορία στην προώθηση ενός νέου κώδικα ιθαγένειας και ζητεί να μάθει εάν θα υπάρξουν τροποποιήσεις, προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν και αν αληθεύει ότι οι όποιες σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις σχετίζονται με το καταργηθέν άρθρο 19 του κώδικα.
Σημειώνεται ότι το άρθρο 19 του κώδικα περί ιθαγένειας που καταργήθηκε πριν από τρία χρόνια, παραχωρούσε το δικαίωμα στην Πολιτεία να αφαιρεί την ιθαγένεια από άτομα που εγκατέλειπαν τη χώρα και, όπως έκρινε, δεν είχαν πρόθεση να επιστρέψουν.
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων
Αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026, καθώς σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password).