Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
weather-icon 14o
Η Χεζμπολάχ προελαύνει στο Λίβανο – Για εσπευσμένη αποχώρηση ετοιμάζονται οι Ισραηλινοί

Η Χεζμπολάχ προελαύνει στο Λίβανο – Για εσπευσμένη αποχώρηση ετοιμάζονται οι Ισραηλινοί

Στη ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ στο νότιο Λίβανο έχουν εισέλθει οι αντάρτες της Χεζμπολάχ και πλέον απέχουν λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο χωρών, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ έδωσε εντολή στα ισραηλινά στρατεύματα να είναι έτοιμα για την εσπευσμένη αποχώρησή τους από το νότιο Λίβανο την 1η Ιουνίου.

72

Στη ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ στο νότιο Λίβανο έχουν εισέλθει οι αντάρτες της Χεζμπολάχ και πλέον απέχουν λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο χωρών, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ έδωσε εντολή στα ισραηλινά στρατεύματα να είναι έτοιμα για την εσπευσμένη αποχώρησή τους από το νότιο Λίβανο την 1η Ιουνίου.

Με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ο Ε.Μπαράκ έδωσε εντολή στα στρατεύματα να είναι έτοιμα να τερματίσουν την κατοχή του νοτίου Λιβάνου την 1η Ιουνίου -πέντε εβδομάδες πριν από την προθεσμία της 7ης Ιουλίου που είχε ο ίδιος ορίσει.


Υψηλόβαθμος αξιωματικός επιβεβαίωσε πληροφορία που μεταδόθηκε από το ισραηλινό τηλεοπτικό Κανάλι 1 για την ημερομηνία της 1ης Ιουνίου, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως η αποχώρηση θα γίνει εντός των αμέσως προσεχών ημερών.


Η αναδίπλωση θα γίνει μεταξύ της 1ης Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού δήλωσε ο ίδιος o στρατιωτικός στο Reuters, διατηρώντας την ανωνυμία του.


Οπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της τη Δευτέρα η εφημερίδα Jerusalem Post, οι ισραηλινές δυνάμεις στο νότιο Λίβανο βρίσκονται σε ετοιμοπόλεμη κατάσταση και περιμένουν εντολή για να αρχίσουν την αποχώρησή τους, ενώ όλο το μη απαραίτητο προσωπικό θα έχει αποσυρθεί εντός δέκα ημερών.


Οι αντάρτες της Χεζμπολάχ προελαύνουν στη ζώνη ασφαλείας


Την ίδια στιγμή, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν εισέλθει στο στενότερο σημείο της ισραηλινής ζώνης ασφαλείας και βρίσκονται πλέον λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.


Ο ισραηλινός στρατός έχει δώσει εντολή στους κατοίκους του βορείου Ισραήλ να εισέλθουν στα καταφύγια, καθώς υπάρχουν φόβοι για επιθέσεις από τους αντάρτες.


Εν τω μεταξύ, η Χεζμπολάχ συνεχίζει να καταλαμβάνει τα χωριά που εγκαταλείπουν τα ισραηλινά στρατεύματα και ο φιλοϊσραηλινός Στρατός του Νοτίου Λιβάνου (SLA).


Tη Δευτέρα η ισραηλινή αεροπορία και το πυροβολικό άνοιξαν πυρ εναντίον εκατοντάδων κατοίκων του νοτίου Λιβάνου, οι οποίοι, συνοδεία οπλισμένων μελών της Χεζμπολάχ, κατευθύνονταν προς την πόλη Μπιτ Τζμπαΐλ στην ισραηλινή ζώνη κατοχής. Σύμφωνα με λιβανικές πηγές, σκοτώθηκαν δύο άμαχοι.


Εν τω μεταξύ, δεκάδες στρατιώτες του SLA έφτασαν στα σύνορα με το Ισραήλ, ζητώντας να τους χορηγηθεί άσυλο, μετά την κατάληψη των στρατιωτικών τους φυλακίων από αντάρτες της Χεζμπολάχ.


Πάντως, ο στρατηγός Αντουάν Λάχαντ δήλωσε ότι ο SLA θα παραμείνει να υπερασπιστεί χωριά στο νότιο Λίβανο επισημαίνοντας ότι οι 2.600 στρατιώτες του έχουν στην κατοχή τους ελαφρά και βαρέα όπλα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
Cookies