Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
weather-icon 14o
Ανταλλαγή εδαφών και… πετρέλαιο σε αμερικανική πρόταση για τη διευθέτηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ανταλλαγή εδαφών και… πετρέλαιο σε αμερικανική πρόταση για τη διευθέτηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Τη διεύθετηση του προβλήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με ανταλλαγή εδαφών μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέροντας στο Γερεβάν πακέτο επενδύσεων που θα βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο. Σε περίπτωση που ευοδωθούν οι αμερικανικές προσπάθειες η συμφωνία θα αλλάξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής που στηρίζονται στη μεταφορά του πετρελαίου της Κασπίας.

37

Τη διεύθετηση του προβλήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με ανταλλαγή εδαφών μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέροντας στο Γερεβάν πακέτο επενδύσεων που θα βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο. Σε περίπτωση που ευοδωθούν οι αμερικανικές προσπάθειες η συμφωνία θα αλλάξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής που στηρίζονται στη μεταφορά του πετρελαίου της Κασπίας.

Το αμερικανικό σχέδιο, που παρουσιάστηκε από τους διεθνείς μεσολαβητές τον περασμένο χρόνο, συνίσταται στην παραχώρηση εκ μέρους της Αρμενίας ενός διαδρόμου που θα συνδέει το βασικό τομέα της χώρας με τον αζερικό θύλακα του Ναχιτζεβάν που βρίσκεται απομονωμένος στο τριεθνές τρίγωνο μεταξύ Ιράν, Τουρκίας και Αρμενίας. Σε αντάλλαγμα το Μπακού θα αναγνωρίσει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του υπό απόσχισιν Ναγκόρνο-Καραμπάχ που βρίσκεται υπό αρμενική κατοχή παραχωρώντας ταυτόχρονα στην Αρμενία το διάδρομο του Λατσίν εντός του αζερικού εδάφους.


Το σχέδιο είχε απορριφθεί από την Αρμενία όταν είχε πρωτοπαρουσιαστεί. Ωστόσο, επανήλθε και πάλι στην επικαιρότητα κατά την πρόσφατη επίσκεψη αρμενικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οπως μετέδωσε το RFE/Radio Liberty, ο Mπραντ Κίσλινγκ, στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην γραμματέας A της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Γιερεβάν, βολιδοσκόπησε τη στάση των Αρμενίων βουλευτών στο ενδεχόμενο της ανταλλαγής εδαφών μεταξύ των δύο χωρών του Νοτίου Καυκάσου, αντίκρισε όμως την πλήρη άρνησή τους. Πάντως, ο Αμερικανός αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι η Ουάσινγκτον θα επιθυμούσε το αρμενικό Κοινοβούλιο να στηρίξει την πολιτική του προέδρου της Αρμενίας Ρομπέρτ Κοτσαριάν, ο οποίος εμφανίζεται τώρα να ευνοεί την επίλυση του προβλήματος του Καραμπάχ με ανταλλαγή εδαφών.


Οπως αναφέρει μάλιστα η ρωσική εφημερίδα Izvestia, για να ενθαρρύνει την Αρμενία να αποδεχτεί το σχέδιο, η Ουάσινγκτον προσέφερε πακέτο επενδύσεων ύψους 3 δισ. δολαρίων.


Η αμερικανική πρόταση έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τη Ρωσία, η οποία βλέπει να παραγκωνίζεται η παρουσία της στο Νότιο Καύκασο, και ο στενότερος σύμμαχός της στην περιοχή, η Αρμενία, να διολισθαίνει στην αμερικανική ζώνη επιρροής.


Παράλληλα, χάνει ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα στη μεταφορά του αζερικού πετρελαίου αφού διευκολύνεται η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τζεϊχάν με την εμπλοκή μόνο της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, δίχως να απαιτείται η διέλευσή του από έδαφος τρίτης χώρας, δηλαδή της Γεωργίας ή της Αρμενίας, όπου η Μόσχα μπορεί να ασκήσει την επιρροή της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
Cookies