Συνελήφθη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε
Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC), Μόργκαν Τσβανγκεράι, συνελήφθη την Παρασκευή από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια προεκλογικής επίσκεψης στην περιοχή Τσιρέντζι, 600χμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.<P
Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC), Μόργκαν Τσβανγκεράι, συνελήφθη την Παρασκευή από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια προεκλογικής επίσκεψης στην περιοχή Τσιρέντζι, 600χμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.
Στελέχη του MDC ανέφεραν ότι ο Τσβανγκεράι κρατήθηκε επί πέντε ώρες στο αστυνομικό στρατόπεδο Νγκούντου, χωρίς να γνωρίζει τους λόγους αλλά και χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.
Ο Τσβανγκεράι είναι ο κυριότερος αντίπαλος του προέδρου της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, το κόμμα του οποίου (ZANU-PF) κυβερνά τη Ζιμπάμπουε από το 1980. Πρόσφατα, ο επικεφαλής του MDC είχε επικρίνει έντονα την κυβέρνηση για τις καταλήψεις εκατοντάδων κτημάτων που ανήκoυν σε λευκούς, καθώς και για τις δολοφονίες μαύρων οπαδών της αντιπολίτευσης.
Ηρεμη διπλωματία συνιστά ο Μαντέλα
Σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη για ηρεμία και προσέγγιση του προβλήματος στη Ζιμπάμπουε μέσω της διπλωματικής οδού, με λιγότερη δημοσιότητα, για να μην αναμοχλεύονται τα μίση.
Επιπλέον, δήλωσε πως υποστηρίζει το νυν πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, ο οποίος διεμήνυσε την Παρασκευή στον πρόεδρο Μουγκάμπε ότι πρέπει να αναζητήσει μια ειρηνική λύση του προβλήματος, η οποία όμως θα λαμβάνει υπόψη και τη λευκή μειοψηφία της Ζιμπάμπουε.
Στις 17-18 Ιουλίου, στις πρώην Φυλακές της Αίγινας, έρχεται το 2ο Aegina Jazz Festival με μερικά από τα κορυφαία ονόματα της ελληνικής και διεθνούς τζαζ σκηνής
Tο Release Athens 2026 συνεχίζει ακάθεκτο το πρόγραμμά του, υποδεχόμενο μέσα στην εβδομάδα μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα της διεθνούς και εγχώριας μουσικής σκηνής.