Τρίτη 07 Απριλίου 2026
weather-icon 21o
Οι πιο αισιόδοξοι Ευρωπαίοι είναι οι Ελληνες

Οι πιο αισιόδοξοι Ευρωπαίοι είναι οι Ελληνες

Τα πρωτεία στην αισιοδοξία σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κατέχουν οι Ελληνες, όπως έδειξε η μεγάλη κοινοτική έρευνα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το Ευρωβαρόμετρο και δημοσιοποιείται από την Κομισιόν.

40

Τα πρωτεία στην αισιοδοξία σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κατέχουν οι Ελληνες, όπως έδειξε η μεγάλη κοινοτική έρευνα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το Ευρωβαρόμετρο και δημοσιοποιείται από την Κομισιόν.

Το 10% των Ελλήνων δηλώνει πολύ ικανοποιημένο από τις συνθήκες διαβίωσης, ενώ το 63% εκτιμά ότι είναι μάλλον ικανοποιημένο. Τα ποσοστά εμφανίζονται βελτιωμένα κατά 3% και 6% αντίστοιχα, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες δημοσκοπήσεις της ίδιας υπηρεσίας (άνοιξη 98, φθινόπωρο 99). Ο ελληνικός λαός σε ποσοστό 28% θεωρεί ότι το 2000 θα είναι πολύ καλύτερο από οικονομικής πλευράς, ενώ απαισιόδοξο εμφανίζεται το 36%. Σε επίπεδο νοικοκυριών, το 34% αναμένει οικονομική βελτίωση το τρέχον έτος και μόλις το 16% προβλέπει το μέλλον του στον τομέα αυτό δυσοίωνο.


Οι Ελληνες εμφανίζονται ιδιαίτερα υπερήφανοι για την καταγωγή τους σε ποσοστό 97%. Το 59% τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το 70% αισθάνεται ότι η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αδιαμφισβήτητα θετικό γεγονός. Οσον αφορά στο ευρώ, το 70% υποστηρίζει την υιοθέτησή του, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 20%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ είναι 60% και 32%. Παρ όλα αυτά μόνο το 16% των Ελλήνων δηλώνει καλά ενημερωμένο για το ευρώ, το 57% όχι καλά ενημερωμένο, ενώ ένα 25% παραδέχεται ότι είναι άσχημα ενημερωμένο.


Αρνητικό ρεκόρ παρουσιάζει η Ελλάδα σχετικά με τη γνώμη των πολιτών για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς το 46% δηλώνει μη ικανοποιημένο και μόνο το 11% είναι ικανοποιημένο. Τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζει η χώρα και στο θέμα της ανάγνωσης εφημερίδων. Το 71% του ελληνικού λαού ενημερώνεται από την τηλεόραση και μόλις το 15% διαβάζει εφημερίδα.


Χαρακτηριστικό σημείο της έρευνας αποτελεί η αποδοχή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας από τους Ελληνες. Σε ποσοστό 23% τάσσονται υπέρ της ένταξης της γείτονος στην ΕΕ και σε 69% τάσσονται κατά. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη είναι 30% υπέρ και 47% κατά.

ΑΠΕ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Απριλίου 2026
Απόρρητο