Δευτέρα 27 Ιουλίου 2026
weather-icon 25o
in.gr

Πάνω από 2.000 πτώματα σε ομαδικούς τάφους έχει ανακαλύψει ο ΟΗΕ στο Κόσοβο

Οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα στην εκταφή 2.108 πτωμάτων στο Κόσοβο, αλλά ο πραγματικός αριθμός των Αλβανών θυμάτων μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος, ανακοίνωσε την Τετάρτη η εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου του ΟΗΕ, Κάρλα Ντελ Πόντε.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

46

Οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα στην εκταφή 2.108 πτωμάτων στο Κόσοβο, αλλά ο πραγματικός αριθμός των Αλβανών θυμάτων μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος, ανακοίνωσε την Τετάρτη η εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου του ΟΗΕ, Κάρλα Ντελ Πόντε.

Σε ανακοίνωσή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ντελ Πόντε δήλωσε ότι οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών έχουν ερευνήσει μόνο το ένα τρίτο των 529 τοποθεσιών όπου έχει καταγγελθεί η ύπαρξη τάφων -ατομικών ή ομαδικών- στους οποίους σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν ταφεί 4.256 πτώματα. Από αυτά έχουν εκταφεί μέχρι στιγμής τα 2.108. Ενα σύνολο 11.334 θανάτων έχει αναφερθεί στο γραφείο της Ντελ Πόντε μέχρι σήμερα, δήλωσε η ίδια.

Περίπου 10.000 Αλβανοί έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κατά τη διάρκεια της σερβικής καταστολής που τερματίστηκε τον Ιούνιο, όταν ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αποδέχθηκε το σχέδιο ειρήνης για το Κόσοβο, ύστερα από εβδομάδες βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.

Η Ντελ Πόντε, η οποία είναι η επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, επέστησε την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι οι αριθμοί, που δίνει, μπορεί να μην ανταποκρίνονται ακριβώς στον αριθμό των πραγματικών θυμάτων γιατί ανακαλύψαμε αποδείξεις αλλοίωσης των
στοιχείων σχετικά με τους τάφους.

Υπάρχει επίσης ένας σημαντικός αριθμός τοποθεσιών όπου ο ακριβής αριθμός των πτωμάτων δεν μπορεί να καταμετρηθεί. Σε αυτές τις τοποθεσίες υπήρξαν ενέργειες για να αποκρυφθούν τα αποδεικτικά στοιχεία. Πολλά πτώματα είχαν καεί πρόσθεσε η Ντελ Πόντε. Η ίδια τόνισε τη σημασία της συγκέντρωσης και άλλων στοιχείων και πρόσθεσε ότι οι ομάδες της ελπίζουν να τελειώσουν το έργο τους το επόμενο έτος με την προϋπόθεση ότι οι χώρες-μέλη του οργανισμού θα προσφέρουν προσωπικό και θα αναλάβουν το κόστος των εξόδων .

Από τον καιρό που άρχισαν οι έρευνες στο Κόσοβο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα την παραμικρή εκτίμηση με αριθμούς για τα θύματα της καταπίεσης που ασκήθηκε από τις σερβικές δυνάμεις εναντίον του αλβανικού πληθυσμού του Κοσόβου. Ακριβώς για αυτές τις ενέργειες ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, ο Σέρβος πρόεδρος και ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του γιουγκοσλαβικού στρατού παραπέμφθηκαν στο Διεθνές Δικαστήριο με τις κατηγορίες των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου.

ΑΠΕ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2026
Cookies