Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νίμιτς: Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες

Νίμιτς: Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες

Για δύο πλευρές οι οποίες είναι «εξαιρετικά αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης» έκανε λόγο ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ

Για δύο πλευρές οι οποίες είναι «εξαιρετικά αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης» έκανε λόγο ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες».

Οι συνομιλίες, οι οποίες διήρκησαν πάνω από 3,5 ώρες, ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Τετάρτης, στην τρίτη έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη, και σε δηλώσεις, παρουσία των δύο υπουργών Εξωτερικών, προέβη μόνον ο Μάθιου Νίμιτς.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ σημείωσε πως οι συναντήσεις συνεχίζονται εδώ και αρκετούς μήνες, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν εντατικοποιηθεί.

«Υπήρξαν αρκετές συναντήσεις» επανέλαβε ο κ. Νίμιτς, «γνωρίζουμε το θέμα πολύ καλά (σ.σ. ονοματολογικό), συζητήσαμε και άλλα θέματα, ήταν μια εντατική συζήτηση» είπε, επισημαίνοντας ότι «οι δύο πλευρές είναι ιδιαίτερα αφιερωμένες στην εξεύρεση λύσης και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες».

Σημειώνεται πως η σημερινή συνάντηση Νίκου Κοτζιά, Νικολά Ντιμιτρόφ και Μάθιου Νίμιτς ήταν η τρίτη μετά την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών ανδρών είχαν προηγηθεί δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος εξέφραζε την αισιοδοξία ότι είναι πιθανόν να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ακόμη και εντός δύο εβδομάδων, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας.

Από το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσαν τον επίτροπο Χαν «να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί».

«Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει» υπογράμμιζε το υπουργείο Εξωτερικών.

Την αισιοδοξία του κ. Χαν, πάντως, έδειξε να μην συμμερίζεται ούτε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ανέφερε πως «ο επίτροπος Χαν είναι ένας πολύ καλός φίλος της «Μακεδονίας» και μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει. Εγώ θα το ήθελα πολύ, όμως πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό».

«Η πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι αυτόματη. Είναι καλό να το λύσουμε σε δύο εβδομάδες, αυτό θα σημαίνει την έναρξη της αυτόματης πρόσκλησης την τρίτη εβδομάδα από σήμερα μέσω της κύρωσης από τα κράτη-μέλη. Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες» πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024