Δευτέρα 27 Ιουλίου 2026
weather-icon 30o
Βερολίνο: Νεκρός ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης – Τον πυροβόλησαν αστυνομικοί

Βερολίνο: Νεκρός ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης – Τον πυροβόλησαν αστυνομικοί

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο 21χρονος Αμπντούλ Μπαλούτ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, στο Βερολίνο, στην περιοχή του Σπαντάου στα βορειοδυτικά όρια της πόλης. Η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Νεκρός είναι ο φερόμενος ως δράστης της  επίθεσης με αυτοκίνητο το βράδυ του Σαββάτου εναντίον πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε εκδήλωση Pride, για τον εορτασμό της αφιερωμένης στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ Ημέρας της Οδού Christopher, μετέδωσε η Ραδιοφωνία Βερολίνου Βρανδεμβούργου rbb.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο 21χρονος Αμπντούλ Μπαλούτ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στην περιοχή του Σπαντάου, στα βορειοδυτικά όρια του Βερολίνου.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Σύμφωνα με την αστυνομία, «γύρω στις 6 μ.μ., ο ύποπτος για τη χθεσινή επίθεση στο Großer Tiergarten εντοπίστηκε σε μια εγκατάσταση κήπου στο Σπαντάου. Σύμφωνα με τα τρέχοντα ευρήματα, φέρεται ότι επιτέθηκε στις δυνάμεις έκτακτης ανάγκης με ένα μαχαίρι».

Και προσθέτει: «Μετά από αυτό έγινε χρήση πυροβόλων όπλων από τις Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας του Βερολίνου. Παρά τα άμεσα μέτρα ανάνηψης που έλαβε η Ομάδα Διάσωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Βερολίνου, πέθανε επί τόπου».

Ποιος ήταν

Ο Μπαλούτ, Γερμανός πολίτης που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βερολίνο, με λιβανέζικη καταγωγή, ήταν γνωστός στις αρχές.

Ο δράστης της επίθεσης στο Βερολίνο, σύμφωνα με τη φωτογραφία που έδωσε η αστυνομία

Τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με την ανακοίνωση, καταδικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων για επίθεση και ληστεία, αφού κρίθηκε ένοχος για επίθεση σε θύμα στην αυλή ενός λυκείου στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο του 2019.

Καταδικάστηκε επίσης για ληστεία ακουστικών από ένα θύμα τον Οκτώβριο του 2020 στην πλατεία Innsbrucker, με συνεργό.

Πριν από έναν χρόνο είχε ταξιδέψει στον Λίβανο, και από εκεί επιχείρησε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Επέστρεψε στη Γερμανία, όπου συνελήφθη, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι σχεδίαζε τρομοκρατική ενέργεια. Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος όταν δέχθηκε να κάνει μαθήματα αποριζοσπαστικοποίησης.

Ο δράστης καταζητούνταν από τις αρχές από το βράδυ του Σαββάτου. Οι πολίτες είχαν κληθεί να δώσουν πληροφορίες, αλλά να μην του μιλήσουν, ούτε να τον πλησιάσουν αν τον δουν.

Η τρομοκρατική επίθεση

Ο Μπαλούτ ήταν ο ύποπτος για την επίθεση στο Βερολίνο που οι γερμανικές αρχές χαρακτήρισαν «Ισλαμιστική τρομοκρατική». Οδήγησε ένα βαν πάνω στο πλήθος των ανθρώπων που πήγαιναν ή έφευγαν από την Pride εκδήλωση στην πλατεία Tiergarten. Και στη συνέχεια τους επιτέθηκε με ένα μαχαίρι.

Στην επίθεση έχασε τη ζωή της μια γυναίκα, ενώ τραυματίστηκαν ακόμη 29 άνθρωποι. Κάποιοι εξ αυτών νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα.

Μετά την επίθεση, η γερμανική αστυνομία ανέβασε την επιφυλακή για απειλές. Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, είπε ότι οι αρχές φοβούνται «μιμητικές τρομοκρατικές επιθέσεις».

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2026
Cookies