Επίσημη τοποθέτηση του Δήμου Παπάγου–Χολαργού: Τι ισχύει για την εγκατάσταση συστημάτων επιτήρησης
Η δημοτική Αρχή Παπάγου-Χολαργού με επίσημη ανακοίνωση της θέτει στην θεσμική της διάσταση την δυνατότητα εγκατάστασης καμερών ασφαλείας στο δημόσιο χώρο.
Η δημοτική Αρχή Παπάγου-Χολαργού με επίσημη ανακοίνωση της θέτει το πλαίσιο που θα ήταν εφικτή η εγκατάσταση συστημάτων επιτήρησης στο δημόσιο χώρο, απαντώντας επί της ουσίας σε πρόταση που διατυπώθηκε από μέλος του ΔΣ στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο.
Η δημοτική Αρχή Ηλία Αποστολόποιυλου αναφέρει μεταξύ άλλων για το σοβαρό αυτό θέμα που απασχολεί μεγάλο μέρος της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, κυρίως λόγω βανδαλισμών και άλλων έκνομων πράξεων που παρατηρούνται σε πολλούς δήμους της χώρας:
«Η εγκατάσταση και λειτουργία των συστημάτων επιτήρησης σε δημόσιους χώρους γίνεται μόνο από κρατικές αρχές που είναι αρμόδιες για την πρόληψη, διερεύνηση, ανίχνευση ή δίωξη των εγκλημάτων ή την εκτέλεση των ποινικών κυρώσεων, περιλαμβανομένων της προστασίας από απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας και της αποτροπής τους, και συγκεκριμένα μόνο από την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και όχι από τους Δήμους.
Η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης γίνεται με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και συγκεκριμένα :
- Μόνο όταν υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις ότι τελούνται ή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τέλεσης αξιόποινων πράξεων στον συγκεκριμένο χώρο.
- Μόνο εφόσον κριθεί ότι μέτρο της κάμερας είναι κατάλληλο, αναγκαίο και ανάλογο προς τον σκοπό, ενώ δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση αν μπορούν να ληφθούν λιγότερο επεμβατικά μέτρα.
- Μόνο εφόσον η κάλυψη από τις κάμερες περιορίζεται στα κρίσιμα σημεία όπου εντοπίζεται ο κίνδυνος και δεν επιτρέπεται γενικευμένη παρακολούθηση
- Το οπτικό πεδίο των καμερών δεν πρέπει να περιλαμβάνει ιδιωτικούς χώρους, όπως οικίες, παράθυρα κατοικιών ή αυλές.
- Το σύστημα πρέπει να λειτουργεί μόνο για το αναγκαίο χρονικό διάστημα.
Δεν είναι δημοτική αρμοδιότητα
Η ανακοίνωση επίσης υποστηρίζει σχετικά με την τοποθέτηση καμερών σε κεντρικά σημεία της πόλης ότι: «σε κεντρικά σημεία που έχουν μεγάλή προσέλευση κόσμου και κινητικότητα οχημάτων, πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι νόμιμη, καθώς η αρμοδιότητα ανήκει στις κρατικές αρχές που είναι αρμόδιες για την πρόληψη, διερεύνηση, ανίχνευση και δίωξη εγκλημάτων, προσβάλλει και την προβλεπόμενη αρχή της αναλογικότητας και τη διασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων του ατόμου και της ιδιωτικής ζωής».
Η ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής ολοκληρώνοντας αναφέρει: «Ο Δήμος σε καμία περίπτωση δεν έχει την αρμοδιότητα επέμβασης για την αποτροπή εγκληματικών ενεργειών σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τo έργο της Ελληνικής Αστυνομίας».
- Η Τεχεράνη καταγγέλλει επίθεση σε μονάδα αφαλάτωσης – Άφησε 10.000 Ιρανούς χωρίς νερό
- Εκρήξεις στο Κίεβο από μεγάλη ρωσική επίθεση
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
- Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ήπια ισχύ τους με το Μουντιάλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442