Παπασταύρου: Στόχος είναι η μείωση των τιμών ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
«Πρέπει να παλέψουμε ως Ένωση για την επίλυση των στρεβλώσεων που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό σύστημα», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου
Η λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο τέθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα Παρασκευή 18 Ιουλίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, με τον Ευρωπαίο επίτροπο για την Ενέργεια και τη Στέγαση, Νταν Γιόργκενσεν, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο επίκεντρο της συζήτησης, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, τέθηκαν οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας μεταξύ κρατών-μελών του Βορρά και του Νότου και η ανάγκη για γρήγορα βήματα προς την ενοποίησή της, η μείωση του κόστους στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ελλάδας, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της υλοποίησης των έργων συνδεσιμότητας κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, καθώς και η λειτουργία της ευρωπαϊκής task force για τη μείωση των τιμών ενέργειας.
«Πρέπει να παλέψουμε ως Ένωση για την επίλυση των στρεβλώσεων που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό σύστημα»
Ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε στην πρώτη περιφερειακή συνεδρίαση της task force, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου, καθώς και στην επικείμενη διευρυμένη, επόμενη συνάντησή της στις 3 Σεπτεμβρίου, που αποσκοπούν στον καλύτερο συντονισμό Κυβερνήσεων, Διαχειριστών και Ρυθμιστών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την άμεση αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών ενέργειας.
Τόνισε, δε, ότι «πρέπει να παλέψουμε ως Ένωση για την επίλυση των στρεβλώσεων που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό σύστημα. Πρωταρχικός, κοινός μας στόχος είναι η μείωση των τιμών ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Στη συνέχεια, ο υπουργός επεσήμανε ότι «προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της Ενεργειακής Ένωσης με την αίσθηση του επείγοντος. Είναι σημαντικό να οραματιστούμε και να τοποθετήσουμε το σύστημά μας σε πανευρωπαϊκή και όχι σε εθνική βάση, επιταχύνοντας τις διαδικασίες διατύπωσης συγκεκριμένων προτάσεων και την υλοποίησή τους από την task force, καθώς και η προώθηση των διασυνδέσεων».
Τόσο ο υπουργός όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσαν την επιτακτική ανάγκη κεντρικού ευρωπαϊκού σχεδιασμού και εκσυγχρονισμού των δικτύων, καθώς και την επίσπευση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, ώστε να βελτιωθεί στην πράξη η αποδοτικότητά τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον πενταπλασιασμό του προϋπολογισμού της ΕΕ για τις υποδομές της ενέργειας, στην πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2035.
Στη συνάντηση ήταν παρών ο υφυπουργός, αρμόδιος για τα θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Δέσποινα Παληαρούτα.
- Τη νέα εγκατάσταση αφαλάτωσης στην Αμοργό εγκαινίασε ο Κικίλιας: «Ενισχύουμε τις υποδομές των νησιών μας»
- Νίσυρος: Νέος μόνιμος σεισμολογικός σταθμός ενισχύει την παρακολούθηση του ηφαιστείου στο νησί
- Σοβαρά επεισόδια στο Μπουένος Άιρες μετά την ήττα της Αργεντινής στον τελικό του Μουντιάλ (vids)
- Επικοινωνιακά τεχνάσματα από Μητσοτάκη: Επιτήρηση έργων και υποσχέσεις για παροχές
- Τα υπογκρούπ για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό σε Europa και Conference League
- Πώς έγιναν δισεκατομμυριούχοι οι 40άρηδες της Κίνας;
- Λέρος: Νεκρός 80χρονος σε τροχαίο – Σοβαρά τραυματισμένη η σύζυγός του
- Ο Ρόδρι πήρε από τον Ινφαντίνο τα πρώτα δαχτυλίδια για την κατάκτηση του Μουντιάλ (pics)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)







































![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)




























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442