Αποδυναμωμένος ο νέος κλιματικός στόχος της ΕΕ – Πλασματικό ένα μέρος της μείωσης εκπομπών
Ο νέος κλιματικός στόχος προβλέπει ότι οι χώρες-μέλη θα μπορούν να αντισταθμίζουν ένα μέρος των εκπομπών χρηματοδοτώντας πράσινα έργα σε τρίτες χώρες.
Υποκύπτοντας στις πιέσεις χωρών που ανησυχούν για το κόστος της πράσινης μετάβασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαλαρώνει τον κλιματικό στόχο που πρόκειται να ανακοινώσει για το 2040, επιβεβαιώνει έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.
Ο νέος στόχος, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί στις 2 Ιουλίου με πολύμηνη καθυστέρηση , προβλέπει ότι έως το 2040 οι εκπομπές άνθρακα της ΕΕ θα πρέπει να μειωθούν κατά 90% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Ο στόχος αυτός είναι σημαντικό ενδιάμεσο βήμα προκειμένου να μηδενιστούν οι καθαρές εκπομπές της Ένωσης έως τα μέσα του αιώνα.
Το έγγραφο της Κομισιόν, σύνοψη μιας νέας πρότασης, αναφέρει ότι στη μείωση των εκπομπών θα μπορούν να συνυπολογίζονται οι πιστώσεις εκπομπής άνθρακα που αγοράζονται στη διεθνή αγορά –για παράδειγμα, πιστώσεις για έργα αναδάσωσης σε άλλες χώρες- κάτι που σημαίνει ότι ένα μέρος της μείωσης θα είναι πλασματικό.
Όπως αναφέρει το έγγρφφο, «υψηλής ποιότητας πιστώσεις» από την αγορά άνθρακα που στηρίζει ο ΟΗΕ θα καλύψουν το 3% της μείωσης εκπομπών από το 2036 και μετά.
Αντιδράσεις
Για πολλούς, οι πιστώσεις άνθρακα είναι πολύτιμο εργαλείο για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών μέτρων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο μια σειρά από πρόσφατα σκάνδαλα έδειξαν ότι ορισμένα προγράμματα που χρηματοδοτούνται με αυτή την προσέγγιση δεν αποδίδουν όσα υπόσχονται.
Το έγγραφο προβλέπει κι άλλες ευελιξίες για την επίτευξη του στόχου, καθώς οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις χωρών όπως η Ιταλία, η Πολωνία και η Τσεχία, οι οποίες πασχίζουν να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση παράλληλα με άλλες προτεραιότητες όπως η άμυνα.
Οι βιομηχανίες, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι οι φιλόδοξοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
Μεταξύ άλλων, οι πιστώσεις εκπομπών από έργα απορρόφησης του CO2 από την ατμόσφαιρα θα εισαχθούν στην ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα και θα μπορούν να αγοράζονται από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για την αντιστάθμιση των εκπομπών τους.
Ακόμα, η νέα πρόταση χαλαρώνει τις απαιτήσεις ανά βιομηχανικό κλάδο, δίνοντας στις κυβερνήσεις ευελιξία στον καθορισμό των βιομηχανιών που θα αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας.
Κατά του συνυπολογισμού των πιστώσεων εκπομπών είχαν πάντως ταχθεί οι σύμβουλοι της ΕΕ για το κλίμα.
Η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεις που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση, προειδοποίησε στις αρχές Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Συμβουλευτική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (ESABCC)»
- Κουφονήσια: Συνέλαβαν τον κυβερνήτη πλωτού αναψυκτηρίου
- Πετρέλαιο: Αλμα των τιμών εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ
- Ιράν: Τα πλήγματα των ΗΠΑ «εκμηδένισαν» τις διπλωματικές προσπάθειες των τελευταίων μηνών
- Ισπανία: Στους 13 οι νεκροί από την πυρκαγιά στην Αλμερία – Βρετανίδα υπέκυψε στο νοσοκομείο
- Ποιοι ξαναγράφουν το βιβλίο της πολυτέλειας
- Ιράν: Νέα σειρά βομβαρδισμών εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ
- Άργος: Η μαγνητική τομογραφία του 20χρονου δείχνει τη μοιραία σφαίρα
- SMB: Μπαταρίες μεταλλικού νατρίου φορτίζουν σε 4 λεπτά – Εντυπωσιακά αποτελέσματα στις δοκιμές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442