Η πρόεδρος του Μεξικού απειλεί να μηνύσει την SpaceX του Μασκ για ρύπανση από πυραυλικές εκτοξεύσεις στο Τέξας
Ο χώρος εκτόξευσης Starbase της εταιρείας στο Τέξας, κοντά στα σύνορα του Μεξικού, έχει γίνει τόπος δοκιμών που κατέληξαν σε μεγάλες εκρήξεις
Την Τετάρτη 25 Ιουνίου, η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ, απείλησε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, εξαιτίας της πτώσης συντριμμιών και της ρύπανσης που προκλήθηκαν από τις εκτοξεύσεις πυραύλων της SpaceX, της εταιρείας του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, στις ΗΠΑ, ακριβώς απέναντι από τα σύνορα
Η μεξικανική κυβέρνηση εξετάζει ποιοι νόμοι του διεθνούς δικαίου παραβιάστηκαν, προκειμένου να προχωρήσει στις «αναγκαίες προσφυγές», διότι «υπάρχει πραγματικά ρύπανση», δήλωσε η Σέινμπαουμ, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί.
Την περασμένη εβδομάδα, ένας πύραυλος Starship της SpaceX εξερράγη στην εξέδρα εκτόξευσης κατά τη διάρκειας της διαδικασίας πυροδότησης, στις εγκαταστάσεις του διαστημικού προγράμματος του Ίλον Μασκ στο Τέξας, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.
Ένα βίντεο με την έκρηξη δείχνει τον πύραυλο, που έχει ύψος σαν ένα κτίριο περίπου 40 ορόφων και τη μεγαλύτερη ισχύ που έχει ποτέ επιτευχθεί, να αναφλέγεται και να μετατρέπεται σε μια γιγαντιαία πύρινη σφαίρα.
Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της έκρηξης
Οι μεξικανικές αρχές αξιολογούν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των εκτοξεύσεων πυραύλων για την πολιτεία Ταμαουλίπας (βορειοανατολικά), που γειτνιάζει με το Τέξας, ανέφερε η Μεξικανή πρόεδρος.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις κατέθεσαν μήνυση το 2023 σε βάρος των αμερικανικών αρχών, κατηγορώντας τις ότι δεν εκτίμησαν σωστά τον αντίκτυπο αυτών των εκτοξεύσεων, την ώρα που η διαστημική βάση της SpaceX στο Τέξας βρίσκεται σε κοντινή απόσταση σε προστατευμένες φυσικές περιοχές.
Παρά τις επικρίσεις, η αμερικανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η FAA έδωσε, στις αρχές Μαΐου, το πράσινο φως της για την αύξηση της συχνότητας εκτοξεύσεων της Starship, από 5 σε 25 πτήσεις ετησίως.
Μια προσφυγή στη δικαιοσύνη θα συνιστούσε μια νέα δικαστική μάχη μεταξύ του Μεξικού και μιας μεγάλης αμερικανικής επιχείρησης.
Τον Μάιο, η κυβέρνηση Σέινμπαουμ ανακοίνωσε προσφυγές σε βάρος της Google, επειδή άλλαξε το όνομα του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής για τους χρήστες της εφαρμογής Google Maps στις ΗΠΑ, υιοθετώντας μια απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.
- Ivan Greko: «Δεν έχει βραχιολάκι» λέει ο δικηγόρος του τράπερ μετά τη σύλληψή του
- «Πρόταση της Γκρέμιο στον Παναθηναϊκό για τον Τετέ»
- ΝΔ: Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του στελέχους του κόμματος Μιχάλη Λεκάκου
- Πυρηνικά: Οι συμφωνίες ελέγχου διάδοσης όπλων οδεύουν προς τέλμα το 2026 – Αυξάνεται ο κίνδυνος κρίσης
- Δύο λέξεις που πρέπει να αποφύγετε στη λίστα με τους στόχους σας για το 2026
- «Κίτρινος πυρετός» στο ηλεκτρονικό εμπόριο – Τα στατιστικά της «απόβασης» στο… «ελληνικό καλάθι»
- Νέο ξέσπασμα του Αντετοκούνμπο: «Είμαι εδώ, μην μου κάνεις αυτή την ερώτηση, είναι ασέβεια…» (vid)
- Κρήτη: Μεθυσμένος άνδρας έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε – Τη σορό του εντόπισαν πολίτες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jerry-zhang-1mBXWoGoI-s-unsplash-315x220.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442