Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Επιχείρηση «αντικατάσταση ΗΠΑ»; – Ο Μερτς στέλνει την πρώτη μόνιμη αποστολή στρατού στο εξωτερικό μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Επιχείρηση «αντικατάσταση ΗΠΑ»; – Ο Μερτς στέλνει την πρώτη μόνιμη αποστολή στρατού στο εξωτερικό μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Την 45η ΝΒταξιαρχία αρμάτων μάχης, με 4.800 στρατιώτες και 200 άτομα πολιτικό προσωπικό, στέλνει ο Φρίντριχ Μερτς στη Λιθουανία, στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, επισκέφθηκε την Λιθουανία για να σηματοδοτήσει την πρώτη μόνιμη ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων από το Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη, καθώς κάλεσε τους συμμάχους να επεκτείνουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας έναντι μιας εχθρικής Ρωσίας.

Την ώρα που το πλήθος ανέμιζε λιθουανικές, γερμανικές και ουκρανικές σημαίες, ο Μερτς και ο υπουργός Άμυνας του, Μπόρις Πιστόριους, παρακολούθησαν μια τελετή για την επίσημη έναρξη του σχηματισμού μιας τεθωρακισμένης ταξιαρχίας, που αποσκοπεί στην προστασία της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.

Η νέα μονάδα βαρέων μαχών, η 45η ταξιαρχία τεθωρακισμένων, θα αποτελείται από 4.800 Γερμανούς στρατιώτες και 200 άτομα πολιτικό προσωπικό και ανακοινώθηκε ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 – αλλά και στα μηνύματα του Ντόναλντ Τραμπ προς την Ευρώπη ότι «δεν θα ανεχθεί πλέον μια ανισόρροπη σχέση που ενθαρρύνει την εξάρτηση» – ενώ προγραμματίζεται να φτάσει σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα μέχρι το 2027.

«Η ασφάλεια των συμμάχων μας στη Βαλτική είναι και δική μας»

«Μαζί με τους εταίρους μας, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το έδαφος της Συμμαχίας ενάντια σε οποιαδήποτε επίθεση. Η ασφάλεια των συμμάχων μας στη Βαλτική είναι και δική μας ασφάλεια», τόνισε ο Μερτς.

Η ανάπτυξη, πρωτοφανής για την Bundeswehr (σ.σ. γερμανικές ένοπλες δυνάμεις), αποσκοπεί στην ενίσχυση της άμυνας της Λιθουανίας και των άλλων βαλτικών δημοκρατιών – Εσθονίας και Λετονίας – πρώην σοβιετικών κρατών που έχουν γίνει μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και φοβούνται μια ρωσική επίθεση.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Βίλνιους, με την Πρόεδρο της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέδα, ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι ο «επιθετικός αναθεωρητισμός της Ρωσίας», που επιδιώκει να επανασχεδιάσει τον ευρωπαϊκό χάρτη, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου, όχι μόνο της Ουκρανίας.

«Ενωμένοι ως Ευρωπαίοι, αλλά όταν είναι δυνατόν παίζουμε ως ομάδα και με τις ΗΠΑ»

Ο Μερτς, ο πρώτος Γερμανός καγκελάριος που υπηρέτησε ο ίδιος στην Bundeswehr, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας, αλλά στεκόμαστε επίσης ενωμένοι ως Ευρωπαίοι στο σύνολό τους και παίζουμε, όποτε είναι δυνατόν, ως ομάδα με τις ΗΠΑ».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα στη Χάγη, τόνισε ότι η Συμμαχία πρέπει «να ενισχύσει σταθερά τις ευρωπαϊκές αμυντικές ικανότητες και η αμυντική μας βιομηχανία πρέπει να επεκτείνει τις δυνατότητές της – πρέπει να παράγει περισσότερα για την Ευρώπη και να παράγει περισσότερα στην Ευρώπη».

Η Γκιτάνας Ναουσέδα ευχαρίστησε τον Μερτς για την υποστήριξη της Γερμανίας, με τη νέα μονάδα μάχης που συγκροτήθηκε κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας, η οποία με τα 2,9 εκατομμύρια κατοίκους της συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας, καθώς και με την  Λευκορωσία, στενή σύμμαχο της Μόσχας.

«Αντιλαμβανόμαστε την απειλή και πιστεύουμε ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με τους συμμάχους μας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Λιθουανία σχεδιάζει να επιτύχει το νέο στόχο του ΝΑΤΟ, να δαπανά το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την άμυνα, μέχρι το επόμενο έτος.

«Οι φίλοι και οι εταίροι μας αυτό απαιτούν από εμάς»

Από την πλευρά του, ο Μερτς δήλωσε ότι η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα επιτύχει το ίδιο σημείο αναφοράς μέχρι το 2032, με βάση έναν υπολογισμό 3,5% του ΑΕΠ για στρατιωτικές προμήθειες και 1,5% για υποδομές στρατιωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων δρόμων, γεφυρών και λιμανιών.

Η ρητορική του Μερτς χαιρετίστηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους, ως συνέχεια και επέκταση του «Zeitenwende» (σημείο καμπής) στην αμυντική πολιτική που καθόρισε ο προκάτοχός του, Όλαφ Σολτς.

Ενώ η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Σολτς δημιούργησε ένα ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού και τελικά τήρησε τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ, ο Μερτς προχώρησε στην απελευθέρωση του συνταγματικού «φρένου» για το χρέος, ώστε να επιτρέψει πολύ περισσότερες στρατιωτικές επενδύσεις.

Στην πρώτη του σημαντική ομιλία στο γερμανικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, ο καγκελάριος υποσχέθηκε, μετά από χρόνια «αμέλειας», να δημιουργήσει τον «ισχυρότερο συμβατικό στρατό της Ευρώπης» – παρεμπιπτόντως, η Γερμανία δεν διαθέτει δικά της πυρηνικά όπλα.

«Αυτό αρμόζει στην πολυπληθέστερη και οικονομικά ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης. Οι φίλοι και οι εταίροι μας το περιμένουν αυτό από εμάς. Πράγματι, πρακτικά το απαιτούν», ισχυρίσθηκε μάλιστα.

Ο Πιστόριους, ο οποίος ήταν επίσης υπουργός Άμυνας υπό τον Σολτς, δεσμεύτηκε, όταν η νέα κυβέρνηση ανέλαβε αυτό το μήνα, ότι η Γερμανία θα είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε τετραγωνική ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ» και χαρακτήρισε την ταξιαρχία στην Λιθουανία ένα «σαφές μήνυμα προς κάθε πιθανό αντίπαλο».

Οι φόβοι για τις κινήσεις Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ασκήσει έντονες πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, ξεχωρίζοντας συχνά την Γερμανία, στις κατηγορίες του για ευρωπαϊκή «τσάμπα μαγκιά» εις βάρος της Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επίσης προβληματίσει τους Ευρωπαίους συμμάχους με αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με τη στάση του απέναντι στην άμυνα της Ουκρανίας, ενώ έχει εγείρει φόβους για τη δέσμευση των ΗΠΑ στη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να διατάξει την απομάκρυνση αμερικανικών στρατευμάτων, ο Μερτς δήλωσε πως δεν έχει «καμία ένδειξη ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν στρατεύματα από την Ευρώπη».

Η δέσμευση για την ασφάλεια της Βαλτικής έχει δημιουργήσει αρκετές προκλήσεις για την Γερμανία, πάντως, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης αρκετού προσωπικού που θα ήθελε να υπηρετήσει εκεί. Τον Ιανουάριο, η Μπούντεσταγκ ψήφισε νομοθεσία για να καταστήσει την προοπτική αυτή πιο ελκυστική, με πιο ευέλικτες ώρες εργασίας, αυξημένα επιδόματα και υπερωρίες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο