Βρετανία: Χημικό ευνουχισμό για δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων εξετάζει η κυβέρνηση
Στο πλαίσιο μιας αναθεώρησης του δικαστικού συστήματος που αποσκοπεί να απελευθερώσει περισσότερο χώρο στις υπερπλήρεις φυλακές στη Βρετανία
Σε χημικό ευνουχισμό για καταδικασθέντες δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων προσανατολίζεται η κυβέρνηση στη Βρετανία, η οποία εξετάζει την επιβολή του στο πλαίσιο μιας αναθεώρησης του δικαστικού συστήματος που αποσκοπεί να απελευθερώσει περισσότερο χώρο στις υπερπλήρεις φυλακές της χώρας.
«Διερευνώ κατά πόσον είναι εφικτή η επιβολή αυτής της προσέγγισης», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης σε βουλευτές
Ανακοινώνοντας τα ευρήματα έκθεσης ανεξάρτητης επιτροπής για την αναθεώρηση ποινών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, η υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπάνα Μαχμούντ δήλωσε ότι συνιστά τη συνέχιση ενός πιλοτικού προγράμματος της λεγόμενης «φαρμακευτικής αγωγής για τη διαχείριση της προβληματικής σεξουαλικής διέγερσης».
«Διερευνώ κατά πόσον είναι εφικτή η επιβολή αυτής της προσέγγισης», δήλωσε απευθυνόμενη σε βουλευτές.
Υπερπληθυσμός στις βρετανικές φυλακές
Μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης των Εργατικών μετά τη νίκη τους στις εκλογές τον περασμένο Ιούλιο ήταν η ανακοίνωση σχεδίων για την πρόωρη αποφυλάκιση περισσότερων κρατουμένων για την αντιμετώπιση της κρίσης υπερπληθυσμού των βρετανικών φυλακών, μια κρίση που σύμφωνα με υπουργούς της κυβέρνησης, απειλεί να προκαλέσει «πλήρη κατάρρευση του νόμου και της τάξης».
Ο πληθυσμός των φυλακών στην Αγγλία και την Ουαλία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τον Σεπτέμβριο και νωρίτερα αυτή τη χρονιά η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα αστυνομικά κρατητήρια θα χρησιμοποιούνται για την κράτηση φυλακισμένων ως μια προσωρινή λύση για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των φυλακών.
Οι επιλογές για τον χημικό ευνουχισμό σε καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα περιλαμβάνουν φάρμακα που καταστέλλουν τη λίμπιντο και άλλα που μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία, υπογραμμίζεται στην έκθεση για την αναθεώρηση των ποινών.
Βρετανία: Σύστημα που θα βασίζεται στην εποπτεία
Η επιτροπή ανέφερε ότι το σύστημα βασίζεται σε υπερβολικό βαθμό στη φυλάκιση, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να επενδυθούν περισσότερα στην υπηρεσία δικαστικής επιτήρησης, με μεγαλύτερη ηλεκτρονική παρακολούθηση και σύστημα εποπτείας για τη μείωση υποτροπών.
Επίσης προτείνει ένα σύστημα όπου οι παραβάτες μπορούν να λάβουν πρόωρη αποφυλάκιση επιδεικνύοντας καλή διαγωγή και συμμόρφωση με τους κανονισμούς των φυλακών. Παράλληλα προτείνεται οι ποινές φυλάκισης μικρότερης του ενός έτους να χρησιμοποιούνται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Η βρετανική κυβέρνηση τόνισε ότι θα αποδεχθεί αυτές τις συστάσεις, αλλά δεν θα προχωρήσει με μια συνιστώμενη μέγιστη ποινή κάθειρξης.
Ο Ντέιβιντ Γκαούκε, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των Συντηρητικών που προήδρευσε της επιτροπής, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί απλώς να χτίσει περισσότερες φυλακές για να δώσει τέλος στο ζήτημα του υπερπληθυσμού και ότι χρειάζεται μια πιο ριζική μεταρρύθμιση.
«Για να σταθεροποιηθεί το σωφρονιστικό σύστημα και να τερματιστεί ο επικίνδυνος κύκλος των έκτακτων αποφυλακίσεων, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει αποφασιστικά μέτρα», δήλωσε ο Γκαούκε σε ανακοίνωσή του.
«Αν τα δούμε ως πακέτο, αυτά τα μέτρα θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση δεν θα βρεθεί ποτέ ξανά σε θέση να αναγκαστεί να βασίζεται στην έκτακτη αποφυλάκιση κρατουμένων», πρόσθεσε.
- Επίσημο το τέλος εποχής του Μπερνάρντο Σίλβα από τη Μάντσεστερ Σίτι (pic)
- Νεκρός ο παλαίμαχος Αυστριακός γκολκίπερ, Άλεξ Μάνινγκερ
- Γιάννης Αϊβάζης: Ερωτευμένος ξανά μετά το διαζύγιο με την Κορινθίου
- Κουτσούμπας: Στο καλό και να μας γράφετε κύριε Μητσοτάκη – Δεν υπάρχει έντιμη διαχείριση της ανεντιμότητας
- Φάμελλος: Αρχιερέας της τοξικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Πώς σας κρατάει ο Λαζαρίδης;
- Άρση Βαρών: Η αποστολή της Ελλάδας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
- Ανδρουλάκης: Εκλογές τώρα, απατηλό όνειρο η τρίτη θητεία ΝΔ
- «Μπορεί να είναι και πολύ επικίνδυνο, ή και καθόλου» λέει καθηγητής Γεωλογίας για το υγρό τσιμέντο στη Κυψέλη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)














![Ολλανδία: Έκανε 250 τατουάζ με το όνομά του στο κορμί της συντρόφου του [εικόνες και βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/foto1-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442