Eurovision 2025: Τι είναι ο «Espresso Macchiato» που σέρβιρε ο Tommy Cash
Κάποιοι στην Ιταλία ζήτησαν μέχρι και τον αποκλεισμό του από τη Eurovision - Όμως το κομμάτι έγινε viral και ξεσήκωσε όλη την Ευρώπη
Στη φετινή Eurovision η Εσθονία σέρβιρε κάτι παραπάνω από μουσική… σέρβιρε καφέ και μάλιστα πολύ δυνατό.
Το βράδυ της Τρίτης (13/5), στον Α’ ημιτελικό που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία, ο εκκεντρικός Tommy Cash ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε το «Espresso Macchiato», ένα κομμάτι που συζητήθηκε όσο λίγα και όχι μόνο για τη μουσική του.
Το τραγούδι, γεμάτο χιούμορ, σάτιρα και… ιταλικά στερεότυπα, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην Ιταλία. Κάτοικοι της χώρας εξέφρασαν την ενόχλησή τους για στίχους όπως «La vita è uno spaghetto» και «No stresso, no depresso», θεωρώντας ότι προσβάλλουν την ιταλική κουλτούρα.
Κάποιοι, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν τον αποκλεισμό του τραγουδιού. Παρ’ όλα αυτά, το «Espresso Macchiato» έγινε viral στα social media, με το κοινό σε όλη την Ευρώπη να τραγουδά τους στίχους και να χορεύει στον ρυθμό του.
Ο Tommy Cash, γνωστός για την τολμηρή του αισθητική και τις εκκεντρικές του εμφανίσεις, κέρδισε τους eurofans και πέρασε στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου (17/5).

Τι είναι το espresso macchiato
Και κάπου εδώ αναρωτιόμαστε: Τι είναι αυτό το espresso macchiato που έγινε ύμνος της Εσθονίας στη Eurovision;
Πρόκειται για έναν ιταλικό καφέ που συνδυάζει έναν δυνατό μονό ή διπλό εσπρέσο με μια μικρή ποσότητα αφρού γάλακτος. Η λέξη «macchiato» σημαίνει «λεκιασμένος», υποδηλώνοντας τον εσπρέσο που έχει «λεκιαστεί» με λίγο γάλα.
Σε αντίθεση με το latte ή το cappuccino, το macchiato διατηρεί την έντονη γεύση του καφέ, προσφέροντας μια πιο δυναμική εμπειρία για τους λάτρεις του εσπρέσο.
Όσο για το πώς φτιάχνεται;
Υλικά που χρειάζονται
30 ml espresso
λίγο γάλα
Η διαδικασία
Ετοιμάζουμε 30 ml espresso και το βάζουμε σε ένα φλιτζάνι.
Βράζουμε το γάλα στον ατμό. Εάν χρησιμοποιούμε ακροφύσιο ατμού μηχανής εσπρέσο, κρατάμε το ακροφύσιο τουλάχιστον 1-2 εκ. κάτω από την επιφάνεια, φροντίζοντας να μην αφήνουμε κρύο αέρα να μπει. Δεν πρέπει να σφυρίζει ή να πιτσιλάει σταγόνες γάλακτος πουθενά.
Η διαδικασία για το αφρόγαλα είναι η ίδια με τα παραπάνω και διαφέρει εάν έχουμε ειδικά σκεύη ή όχι. Εάν θεωρούμε το γάλα πολύ αφρισμένο, μπορούμε να ξύσουμε το αφρώδες επάνω μέρος με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε προσεκτικά μια σταγόνα (το εννοούμε, μια σταγόνα) γάλα στον εσπρέσο και ρίχνουμε περίπου 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ζεστό αφρόγαλα από πάνω.
- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών – Αύξηση ποινών, τέλος στην παραγραφή, νέος ορισμός για τη συναίνεση
- Κρήτη: Αναστάτωση στις παραλίες των Χανίων με την θαλάσσια ανεμώνη – 8 περιστατικά
- Νέα διάκριση της JTI για την αφοσίωση στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων
- Τι σημαίνει στ’ αλήθεια η «αλλαγή καθεστώτος» που θέλει ο Νετανιάχου στο Ιράν
- «March to Gaza»: Αναφορές για «βίαιες συλλήψεις» τριών ακτιβιστών από την αιγυπτιακή αστυνομία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις