
Χαλκίδα: Λύκος κόβει βόλτες σε κεντρικό δρόμο στο Πανόραμα Δροσιάς
Ο λύκος έγινε αντιληπτός από διερχόμενο οδηγό που κατέγραψε τη σπάνια εικόνα με το κινητό του τηλέφωνο
Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε ένας λύκος στη Χαλκίδα, ο οποίος εμφανίστηκε σε κεντρικό δρόμο στην περιοχή Πανόραμα Δροσιάς.
Οι κάτοικοι έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα από το περιστατικό καθώς πρόκειται για αστική περιοχή όπου είναι σπάνιο να εμφανιστεί άγριο ζώο.
Ο λύκος έγινε αντιληπτός από διερχόμενο όχημα, ο οδηγός του οποίου πρόλαβε και κατέγραψε τη σπάνια εικόνα με το κινητό του τηλέφωνο.
Στο εν λόγω βίντεο φαίνεται ο λύκος να κινείται στην περιοχή δίπλα σε κατοικία, να κοντοστέκεται, και στη συνέχεια να τρέχει πίσω προς τα χωράφια.
Ο λύκος κοντοστάθηκε λίγο κοιτάζοντας τον οδηγό και στη συνέχεια έτρεξε προς τα χωράφια
Ο λύκος στην Ελλάδα
Όπως μας ενημερώνει ο Αρκτούρος, η γνωστή οργάνωση για την προστασία της άγριας πανίδας, ο «κακός λύκος» των παραμυθιών δεν είναι παρά ένα τρωτό είδος που χρειάζεται προστασία.
Στην Ελλάδα η εξάπλωσή του εκτείνεται σε όλο σχεδόν το ηπειρωτικό ανάγλυφο της χώρας, βόρεια της Βοιωτίας, όπου υπολογίζεται ότι ζουν σήμερα περί τους 700 λύκους.
Το είδος του επιβιώνει σε πολλές μικρές και απομονωμένες μεταξύ τους ομάδες, με εντονότερη παρουσία σε σημεία όπου υπάρχει νομαδική κτηνοτροφία ή όπου υφίστανται ακόμη μεγάλα ορεινά συγκροτήματα χωρίς έντονη ανθρώπινη παρουσία.
Λόγω της ελάττωσης της φυσικής λείας του (ελάφι, ζαρκάδι, αγριογούρουνο) που οφείλεται σε ανθρωπογενείς παράγοντες, στρέφεται προς τα κτηνοτροφικά ζώα, που σε συνδυασμό με τη σταδιακή χαλάρωση πρόληψης των ζημιών συνιστά γεγονός που επιτείνει τη σύγκρουση ανθρώπου – λύκου.
Οι παγάνες και τα δηλητηριασμένα δολώματα συνεχίζουν να αποτελούν ευρύτατα διαδεδομένες πρακτικές θανάτωσης λύκων αν και ο νόμος, ήδη από το 1991, απαγορεύει αυστηρά τη χρήση τους.
ΕΕ: Άλλαξε το καθεστώς προστασίας του
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε για τη χαλάρωση των κανόνων προστασίας των λύκων, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται στην Ευρώπη, διευκολύνοντας το κυνήγι του υπό «αυστηρές προϋποθέσεις» σύμφωνα με το Radio France Internationale.
Στην Ελλάδα η συζήτηση άνοιξε ξανά μετά την παραγγελία του εισαγγελέα προστασίας ζώων, όπως μεταφέρθηκε από μέσα ενημέρωσης, ο οποίος φέρεται να ζήτησε «την σύλληψη και την μεταφορά των λύκων της Πάρνηθας στη Βόρεια Ελλάδα».
Αν και η ΕΕ υποστηρίζει ότι η αύξηση του αριθμού των λύκων έχει οδηγήσει σε συχνότερη επαφή με ανθρώπους, οι ακτιβιστές φοβούνται ότι το μέτρο θα ανατρέψει την ανάκαμψη που έχει σημειώσει το είδος τα τελευταία 10 χρόνια, αφού πριν από έναν αιώνα αντιμετώπισε σχεδόν την εξαφάνιση.
- Πάλμερ: «Ο κόσμος μας αμφισβήτησε αλλά φτιάχνουμε κάτι μεγάλο στην Τσέλσι»
- Ριάνα: Με τους δύο γιους της στην πρεμιέρα της τανίας «The Smurfs»
- Φλόριντα: Κεραυνός χτύπησε λουόμενους σε πολυσύχναστη παραλία – Τρεις τραυματίες
- Τρομερή ένταση στο φινάλε του τελικού: Ο Ενρίκε χαστούκισε τον Ζοάο Πέδρο (vid)
- Θάνος Αξαρλιάν: Πώς δολοφονήθηκε και όσα ειπώθηκαν στη δίκη της 17 Νοέμβρη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις