Διπλωματικές πηγές: Αρνητική εξέλιξη κάθε ενέργεια για τη διαμόρφωση τετελεσμένων στα Κατεχόμενα
Στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, απάντησε σήμερα η Αθήνα μέσω διπλωματικών πηγών.
«Κάθε ενέργεια για τη διαμόρφωση τετελεσμένων στα κατεχόμενα συνιστά εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη», τονίζουν διπλωματικές πηγές, αναφερόμενες στην επίσκεψη και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.
«Την ώρα που καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, με την επανεκκίνηση των άτυπων συζητήσεων και τον ορισμό της κας María Angela Holguín Cuéllar ως Προσωπικής Απεσταλμένης, κάθε ενέργεια για τη διαμόρφωση τετελεσμένων στα κατεχόμενα συνιστά εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη», επισημαίνουν ειδικότερα, οι διπλωματικές πηγές.
Τέλος, ξεκαθαρίζουν ότι «σταθερή επιδίωξη παραμένει η επανένωση της Κύπρου στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, προς όφελος όλων των Κυπρίων, καθώς και της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Οι δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα
Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, επισκέφθηκε τον χώρο όπου τέλεσε τα εγκαίνια των κτιρίων του «προεδρικού μεγάρου» και της «βουλής» που έχτισε η Τουρκία στα Κατεχόμενα, ενώ χαρακτήρισε το συγκρότημα ως «μια εκδήλωση της θέλησης ενός κράτους να υπάρχει απέναντι στην αδικία και την ανομία και μια ένδειξη της κοινής μοίρας της Τουρκίας και της ‘Βόρειας Κύπρου’».
Επανέλαβε δε ότι η Τουρκία, «όπως στο παρελθόν, έτσι και στο παρόν και το μέλλον, είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων». Είπε δε ότι «αν δεν τερματιστεί η άδικη απομόνωση στην οποία υπόκειται ο τουρκοκυπριακός λαός, αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’» – όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία – «ως συνομιλητή, να κάνουμε εμπόριο, να αφήσουμε να χρησιμοποιούν τα λιμάνια μας».
Επιμένοντας στη «λύση των δύο κρατών» στο Κυπριακό, ο Ερντογάν ανέφερε πως «αν υπάρξει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, αυτή δεν θα είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα».
- «Η σιωπή δεν προστατεύει» – Νέα εποχή για τον ουκρανικό στρατό, νέες δοκιμασίες για τον Ζελένσκι
- Πώς αισθάνεται ένας αδέσποτος σκύλος; Η επιστήμη δίνει μια πιο σύνθετη απάντηση
- Μπάρμπαρα Χάτον: Η δισεκατομμυριούχος συλλέκτρια κοσμημάτων, η κληρονομιά στα 21 και οι 7 ατυχείς γάμοι
- Και επίσημα ο Γεντβάι στην Αλ Σαμπάμπ (pic)
- Greeks Most Pessimistic in Eurozone on Inflation, Growth, ECB Says
- Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ανοίγει τη Δευτέρα – Οι κρίσιμες λεπτομέρειες
- Ελληνική οικονομία: Η επόμενη «μάχη» μετά το δημόσιο χρέος
- Γιατί ο Μέσι είναι νοκ άουτ απο το All Star game του MLS
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442