Ακτοπλοϊκά: Δεν θα αυξηθούν τα εισιτήρια στα πλοία το 2025 – Τι θα γίνει με τα ταχύπλοα
«Υπάρχει κυβερνητική δέσμευση να μην αυξηθούν οι τιμές στα συμβατικά πλοία, ενώ στα ταχύπλοα ενδέχεται να μειωθούν» σημείωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
Δεν αναμένεται να αυξηθούν τα εισιτήρια στα πλοία μέσα στο 2025, επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, τονίζοντας ότι «υπάρχει και κυβερνητική δέσμευση (συνολικά μιλάω) να μην αυξηθούν οι τιμές».
«Γενικότερα υπάρχει ένα κλίμα συγκράτησης των τιμών» τόνισε ο Στέφανος Γκίκας
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα ταχύπλοα, όπου όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «ενδέχεται να δούμε μειώσεις» στις τιμές των εισιτηρίων.
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι η μη αύξηση των εισιτηρίων αποτελεί «πρώτο στόχο» του.
Τα πακέτα προσφορών
Ο κ. Γκίκας διαβεβαίωσε ότι οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα είναι οι ίδιες με πέρσι, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν «καλά πακέτα προσφορών» από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, «εκπτώσεις για οικογένειες της τάξεως του 20% και 30%» αλλά και οι συνήθεις εκπτώσεις για τους φοιτητές στο 50%.
Γενικότερα υπάρχει ένα κλίμα συγκράτησης των τιμών, συνέχισε ο υφυπουργός. «Άλλωστε υπάρχει και κυβερνητική δέσμευση (συνολικά μιλάω) να μην αυξηθούν οι τιμές στα συμβατικά πλοία και δε στα ταχύπλοα, μετά την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή της μείωσης των 50% των τελών, να μειωθούν κιόλας» πρόσθεσε ο ίδιος.
Και συνέχισε λέγοντας: «Θεωρώ ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο και μετά την ψήφιση αυτής της τροπολογίας. Η τροπολογία λέει ότι το ειδικό ανταποδοτικό τέλος χρήσεως των λιμένων (τα λιμενικά τέλη) συνολικά μειώνεται στο 50%. Για παράδειγμα, ένας επιβάτης ο οποίος πληρώνει ένα εισιτήριο, το 2,5% της αξίας του εισιτηρίου πηγαίνει στο λιμένα αναχώρησης και το 2,5% στο λιμένα άφιξης. Αυτό περιορίζεται στο 50%. Αντίστοιχα για τα αυτοκίνητα».
«Τα τέλη, ανταποδοτικά δικαιώματα, είναι αυτά προσόρμισης, παραβολής, πρυμνοδέτησης ελλιμενισμού των πλοίων και αυτό λοιπόν το τέλος μειώνεται κατά 50%. Ουσιαστικά δίνει ένα κέρδος της τάξεως των 30 – 34 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία βεβαίως αυτά είναι επ’ ωφελεία των ακτοπλόων. Άρα ένα μέτρο είναι αυτό που θεωρούμε ότι θα συγκρατήσει τις τιμές για τα συμβατικά στα επίπεδα με πέρυσι» εξήγησε.
Τέλος, σημείωσε ότι το μέτρο ενδέχεται να μειώσει τις τιμές στα ταχύπλοα, τα οποία ήδη χρησιμοποιούν το πιο βελτιωμένο καύσιμο, ενώ «θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα».
- Ο τυφώνας «Bavi» σαρώνει την Ανατολική Ασία – Συναγερμός σε Ιαπωνία, Ταϊβάν και Κίνα
- Η τελευταία γυναίκα που απαγχονίστηκε στη Βρετανία δικαιώνεται 71 χρόνια μετά – Η ιστορία της Ρουθ Έλις
- «Πυρά» Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Η κοροϊδία έχει και τα όριά της, προσπαθείτε να κάνετε το άσπρο – μαύρο»
- Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]
- Στράτος Φαναράς: Δεν υπάρχουν κρυφές δημοσκοπήσεις, υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δεν δημοσιεύονται
- Κλαίει η… γεωγραφία: Αμερικανίδα δημοσιογράφος «διχοτόμησε» Βοσνία και Ερζεγοβίνη – «Οι ΗΠΑ έπαιξαν με αυτές τις δύο μικρές χώρες» (vid)
- «Κοινωνία Ώρα MEGA»: Σταθερό ραντεβού με την ενημέρωση και το καλοκαίρι
- Διευκόλυνση πρόσβασης σε παραλίες για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες από τον Δήμο Παγγαίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)

























![Έτοιμο φαγητό: Στροφή των Ελλήνων λόγω έλλειψης χρόνου [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/rowan-freeman-clYlmCaQbzY-unsplash-1200x855-1-315x220.jpg)








![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)








































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442