Ουκρανία: «Ευρύτατη συναίνεση» μεταξύ των Ευρωπαίων διαπιστώνει ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας
Συνάντηση των υπουργών Αμυνας Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Πολωνίας πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στην οποία διαπιστώθηκε «ευρύτατη συναίνεση» για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Για «ευρύτατη συναίνεση» μεταξύ των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, έκανε λόγο ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί μετά τη συνάντηση που είχε χθες Τετάρτη στο Παρίσι με τους ομολόγους του από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία (στη φωτογραφία του Reuters/Benoit Tessier, επάνω, ο Σεμπαστιάν Λεκορνί).
«Η πραγματική εγγύηση μακροπρόθεσμης ασφάλειας θα είναι οι δυνατότητες που θα μπορέσουμε να παρέχουμε στον ουκρανικό στρατό», δήλωσε.
Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας
«Δεν υπάρχει μέλλον για την Ουκρανία χωρίς τη δυνατότητα ν’ αμυνθεί», τόνισε από την πλευρά του ο ιταλός υπουργός Αμυνας Γκουίντο Γκροσέτο, απορρίπτοντας τα σενάρια περί «αποστρατιωτικοποιημένης» Ουκρανίας.
Ο πολωνός ομόλογός τους Βλάντισλαβ Κόσινιακ-Κάμις χαιρέτισε την «αληθινή ενότητα» στην Ευρώπη «απέναντι στην απειλή εξ ανατολών». Υπογράμμισε πως «για να κρατήσουμε τη Ρωσία όσο το δυνατόν μακρύτερα από τις χώρες μας, πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία».
Οσον αφορά το ενδεχόμενο ανάπτυξης ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία με στόχο να διασφαλιστεί η τήρηση εκεχειρίας, ο Σεμπαστιάν Λεκορνί είπε πως «δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί».
Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας, καθώς η Ουάσιγκτον πιέζει τη Μόσχα ν’ αποδεχθεί την πρότασή της για εκεχειρία 30 ημερών, την οποία το Κίεβο έχει αποδεχθεί.
Το μήνυμα στη Ρωσία
«Αποδεχθείτε την κατάπαυση πυρός, ξεκινήστε διαπραγματεύσεις και τερματίστε τον πόλεμο», ήταν το μήνυμα που έστειλε στη Ρωσία ο βρετανός υπουργός Αμυνας Τζον Χίλι.
Ο γερμανός ομόλογός του Μπόρις Πιστόριους σημείωσε πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο την περίοδο εκεχειρίας στην Ουκρανία, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία.
Η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει μια πολύ πιο ενιαία προσέγγιση σ’ ό,τι αφορά την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, είπε ο Πιστόριους, συμπληρώνοντας πως η Γηραιά Ηπειρος δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει χρόνο σε περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
«Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου, κρύβονταν κάτω από την αμερικανική ομπρέλα και δεν έχουν επενδύσει στην άμυνα», παραδέχθηκε ο Γκουίντο Γκροσέτο.
Η συνάντηση των υπουργών Αμυνας πέντε ευρωπαϊκών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ έγινε την επομένη της συνεδρίασης στο Παρίσι των αρχηγών των γενικών επιτελείων ενόπλων δυνάμεων 34 χωρών, από τους οποίους ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να σχεδιάσουν «αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας» για το Κίεβο.
Πηγή: ΑΠΕ
- Το Ιράν χαιρετίζει τη συμφωνία του Λιβάνου με το Ισραήλ – «Εντάσσεται» στην εκεχειρία με τις ΗΠΑ
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: – Παραιτηθείτε… – Δεν εκβιάζομαι…
- Η βαθμολογία στη Euroleague και τα σενάρια για τον Παναθηναϊκό
- Μπαρτζώκας: «Το επίπεδο της Euroleague είναι καλύτερο από ποτέ»
- Europa League: Τα ζευγάρια των ημιτελικών – Πότε είναι ο τελικός
- Γκολ και highlights από τις ρεβάνς του Europa League (vids)
- Ο αποκλεισμός της ΑΕΚ έκλεισε την πόρτα της 10άδας στην Ελλάδα
- Νότιγχαμ απο «ατσάλι», νίκησε την Πόρτο και πέρασε στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ (1-0, vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)


























![Ολλανδία: Έκανε 250 τατουάζ με το όνομά του στο κορμί της συντρόφου του [εικόνες και βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/foto1-1-315x220.jpg)













































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442