
Αυτό που κάνει ο Τραμπ δεν το έχει ξανακάνει κανείς πρόεδρος – Αλλάζει τα πάντα
Ο πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ είχε επιδοθεί σε μια παρόμοια με αυτή του Ντόναλντ Τραμπ πυρετώδη δραστηριότητα τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του. Ωστόσο οι New York Times βλέπουν μια διαφορά...
Για ανατροπή των θεμελιωδών στοιχείων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από το 1945 κάνουν λόγο Αμερικανοί ειδικοί στον απόηχο των δηλώσεων και των πράξεων της νέας προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται την έντονη κριτική από μεγάλα αμερικανικά κατεστημένα ΜΜΕ για τις επιλογές του τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική.
«Σε κάθε βήμα της δεύτερης θητείας του, δείχνει πόσο αδέσμευτος είναι από προηγούμενους περιορισμούς, αναδιαμορφώνοντας δραματικά τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική πολιτική σε μια κλίμακα που δεν έχει παράλληλο», αναφέρουν οι New York Times.
Το αμερικανικό δημοσίευμα κάνει λόγο για γρήγορες κινήσεις του τον πρώτο μήνα της επιστροφής του στην εξουσία, οι οποίες «υπογραμμίζουν την εμπιστοσύνη μιας κυβέρνησης με πολύ πιο σταθερή λαβή στους μοχλούς της κυβέρνησης από ό,τι κατά την τελευταία θητεία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο».
Σε αντίθεση με άλλους προέδρους, φαίνεται να υπάρχουν λίγοι έλεγχοι στον Τραμπ
Οι New York Times επικρίνουν τον Τραμπ που έχει παραμερίσει βετεράνους αξιωματούχους των πρώην προέδρων Μπους και Ρίγκαν, αντικαθιστώντας του με δικούς του.
«Έχουν χαθεί οι βετεράνοι των κυβερνήσεων Μπους και Ρίγκαν που τον ώθησαν να ακολουθήσει πιο παραδοσιακές συντηρητικές πολιτικές. Στη θέση τους βρίσκεται μια ομάδα κυρίως Ρεπουμπλικάνων «America First» που βοηθούν τον Τραμπ να επανεκινήσει ριζικά τις πολιτικές της χώρας – καθώς και ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, τον οποίο ο πρόεδρος έχει αμολύσει για να σαρώσει την γραφειοκρατία».
«Δεν έχουμε δει ποτέ τίποτα στην κλίμακα αυτού που κάνει η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Τζέφρι Α. Ένγκελ, ο οποίος ηγείται του Κέντρου Προεδρικής Ιστορίας στο Southern Methodist University. «Δεν είναι απλώς μια ανατροπή των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης -που πάντα περιμένουμε να δούμε λίγο- αλλά μια ανατροπή των θεμελιωδών θεμελιωδών στοιχείων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από το 1945».
Αστραπιαίες κινήσεις
Το αμερικανικό δημοσίευμα κατέγραψε βασικές ενέργειες του προέδρου Τραμπ που αιφνιδίασαν:
Τερμάτισε τις προσπάθειες για διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας μετά την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρία χρόνια, μιλώντας εκτενώς με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνομιλία ως το άνοιγμα των συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου — χωρίς σαφή ρόλο για τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η κυβέρνησή του ξεκίνησε εκτεταμένες απολύσεις σε όλη την κυβέρνηση, στοχεύοντας τους περισσότερους από περίπου 200.000 ομοσπονδιακούς εργαζομένους υπό δοκιμασία, μια απότομη κλιμάκωση στην προσπάθεια του προέδρου να συρρικνώσει το εργατικό δυναμικό.
Ανώτατα στελέχη του Τραμπ βύθισαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης βαθύτερα στο χάος με την κίνησή του να αποσύρει τις κατηγορίες διαφθοράς κατά του δημάρχου της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, προκαλώντας μια σειρά παραιτήσεων από τους εισαγγελείς.
Ο Τραμπ πρότεινε μια επιθετική παγκόσμια αναμόρφωση των δασμών, επινοώντας αυτό που αποκαλεί «αμοιβαίους δασμούς» που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει διεθνώς οι ΗΠΑ μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ενδεχομένως να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή εμπορικών πολέμων, τονίζει το δημοσίευμα.
Aπό τον Ρούσβελτ στον Τραμπ
Μέσα σε όλα αυτά, ο πρόεδρος συνέχισε να υπογράφει εκτελεστικά εντάλματα με ιλιγγιώδη ταχύτητα, κάνοντας κινήσεις για να αποδυναμώσει την προστασία της εργασίας των διπλωματών σταδιοδρομίας και να επεκτείνει την εξουσία του Μασκ στο ομοσπονδιακό εργατικό δυναμικό.
Οι αστραπιαίες αλλαγές πολιτικής που έχει αναλάβει ο Τραμπ κατά τον πρώτο μήνα της θητείας του έχουν ελάχιστο προηγούμενο, λένε οι ιστορικοί που επικαλούνται οι New York Times.
Ο πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ επιδοθεί σε μια παρόμοια πυρετώδη δραστηριότητας κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του, αλλά αυτά τα μέτρα αποσκοπούσαν στην οικοδόμηση των αμερικανικών θεσμών και όχι στην καταστροφή τους, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα. «Στην περίπτωση του Ρούσβελτ, αυτή ήταν μια επανάσταση για τη δημιουργία θεσμών», είπε ο Ένγκελ. «Αυτό δεν είναι εργοτάξιο. Είναι μια μπουλντόζα».
Σε αντίθεση με άλλους προέδρους, φαίνεται να υπάρχουν λίγοι έλεγχοι στον Τραμπ.
Το Κογκρέσο, υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, έχει απορρίψει τον παραδοσιακό εποπτικό και δημοσιονομικό του ρόλο σεβόμενος την ατζέντα του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις