Η Σαντορίνη, μετά την καταστροφή του 1956, βρέθηκε ερειπωμένη, με τις συνέπειες των Ρίχτερ να αφήνουν πίσω τους συντρίμμια, ανθρώπους σοκαρισμένους, άλλους που υπέφεραν από προσωπικές τραγωδίες και άλλους που έχασαν τα υλικά τους αγαθά.
Ανάμεσα τους και οι τυχεροί, αυτοί που συναντήθηκαν με τον θάνατο, τον είδαν κατάματα, αλλά του γύρισαν την πλάτη.
«Αυτό δεν ξεχνιέται ποτέ, μας έχει μείνει. Ήμουν σχεδόν 4. Θυμάμαι την τρομάρα στα πρόσωπα του κόσμου», αναφέρουν κάτοικοι του νησιού.
Μαρτυρίες που πλέκουν ένα υφαντό αναμνήσεων που ο φόβος, η αγωνία αλλά και η ελπίδα εναλλάσσονται. Άνθρωποι θαμμένοι στα χαλάσματα.
Οι αναμνήσεις από τον σεισμό είναι η βουή, η γη που τρέμει και οι άνθρωποι που μπρος στην φύση είναι αδύναμοι.
Σαντορίνη: Ο σεισμός του 1956, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης
Στην Λίνα Ιορδανίδου, την Φρόσω Κυριαζή αλλά και σε συνεντεύξεις αρχείου του Mega αυτόπτες δίνουν συγκλονιστικές μαρτυρίες.
Και μετά ήρθαν τα χαλάσματα, οι σκηνές, η διαβίωση στον καταυλισμό.
«Ξέρω ότι μία ολόκληρη οικογένεια καταπλακώθηκε», αναφέρει μία μαρτυρία, ενώ άλλος κάτοικος του νησιού θα περιγράψει πως τον διέσωσαν από τα χαλάσματα.
«Δεν ήμουν χωμένος όλος, τα πόδια μου ήταν έξω και με τράβηξαν».
Σήμερα πια κοιτούν τον σεισμό στα μάτια και δεν τον φοβούνται.
Ο σεισμός του 1956 είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης με 53 νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές από τα Ρίχτερ και το τσουνάμι, αλλά και άνθρωποι που έμειναν πίσω να μην φοβούνται τα Ρίχτερ, όπως λένε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται στις πανελλαδικές εξετάσεις και τις συμβουλές που θα δώσει στον γιο του όταν έρθει εκείνη η στιγμή
Στα ύψη κινήθηκαν αρκετές σχολές υψηλής ζήτησης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Η «ακτινογραφία» των βάσεων εισαγωγής
Τέλος στην αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους καθώς ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Πού θα δείτε τα αποτελέσματα